In Noorwegen vinden we 2 ‘verwante’ gemeenten. Noorwegen heeft een gecentraliseerd bestuur dat in de hoofdstad Oslo geconcentreerd is. Verder is het land onderverdeeld in 19 provincies (Noors: fylker). Deze bestuurslaag bevindt zich tussen het centrale gezag en de gemeenten. Naast de provincies is Noorwegen ook in geografische landsdelen ingedeeld, echter zonder een bestuurslaag.

 

1) Land in zee

In onze zoektocht naar gemeenten met de naam ‘Hove’ belanden we eerst in de zuidelijke Noorse provincie Aust-Agder (Noors: oost) en Agder (het land dat in de zee steekt). Deze provincie telt 2,3% van de inwoners van Noorwegen.

Aust-Agder telt 15 gemeenten (5 stadsgemeenten) en grenst in het oosten aan Telemark, in het westen en noordwesten aan Vest-Agder en Rogaland en in het zuidwesten aan het Skagerrak. Aust- en Vest-Agder zijn samen een landstreek in het zuiden van het land – Sørlandet (‘het zuidland’).

Ongeveer 77% van de inwoners wonen aan de kust. De natuur in deze provincie is zeer gevarieerd: het noorden van de provincie (het Setesdal) is een hoogvlakte, in het midden van de provincie zijn er agrarische gebieden en bosbouw terwijl er aan de kust (rots)eilanden en kleinere stranden zijn.

In deze provincie zijn er veel tradities wat betreft cultuur en architectuur. Voorbeelden hiervan zijn dat Lyngør werd uitgeroepen tot het best bewaarde dorp in Europa terwijl Setesdalen een kerngebied is wat volkscultuur (dans, handwerk, muziek enz.) betreft.

Nu zijn de hoofdindustrieën in Aust-Agder metaalproducten, productie van hout voor constructie of meubelproductie, scheepsbouw en bouw van vrijetijdsboten (zowel uit hout als uit andere materialen) en toerisme. Met waterkrachtcentrales dekt de provincie haar behoefte aan energie, en in een gemiddeld jaar wordt ongeveer 50% hiervan geëxporteerd.

Schild Arendal

Hove

In het zuiden van de provincie Aust-Agder ligt de gemeente Arendal met een goede 40 000 inwoners over een oppervlakte van 272 km2 waarvan 18 km2 bestaat uit wateroppervlakte. De gemeente heeft nog een relatief jonge bevolkingssamenstelling want slechts 13,3 % van de bevolking is ouder dan 67 jaar. De gemeente is gekend omdat er verscheidene Noorse schaatsers werden geboren zoals de schaatser Oystein Grodum (1977) en de zussen Annette Bjelkevik (1978) en Hedvig Bjelkevik (1981).

Arendal

 

Arendal werd een onafhankelijke gemeente op 1 januari 1838. In de loop der tijden werden er kleinere gemeenten met Arendal gefusioneerd. In 1992 was dit o.a. het geval met het kleine Tromoy. Het is het grootste eiland van 29 km2 met 6000 inwoners gelegen voor de kust van Arendal. Sinds 1961 is er een 400 meter lange hangbrug die onmiddellijk verbinding geeft met het vastland. Er bestaat ook nog een passagiersferry.

Op het eiland Tromoy ligt aan een binnenfjord het kleine plaatsje Hove, op 12 km van het centrum van Arendal. Het is er erg rustig in de groene natuur met het mooie zicht over de baai. Er staan slechts een kleine honderd woningen. Hove is gekend om ‘Hove camp’.

Tijdens de Tweede wereldoorlog hadden de Duitsers er een luchtdoelartillerieschool gevestigd. Het kamp werd gebouwd voor 1500 soldaten. De Duitsers gebruikten er 75 gebouwen. Er stonden drie radars opgesteld en vier 88 mm luchtafweerkanonnen. Het kamp werd nooit volledig afgewerkt. Zo ook een startbaan. Nu zijn deze militaire constructies stille getuigenissen van de Duitse militaire bezetting van Noorwegen. Sommige gebouwen worden gerestaureerd voor de inrichting van een museum. Nu is er op de terreinen van het kamp een uitgebreide sportinfrastructuur uitgebouwd en installaties voor sociaal toerisme.

Arendal_UtsiktDe belangrijkste economische bedrijvigheid in Hove/Arendal is het toerisme. Er is voor iedereen wat, van luxehotels, restaurants, cafées over familiewoningen tot  campings. Er zijn mogelijkheden genoeg om zich te ontspannen: zonnen op het strand, zwemmen in de zee of de baai, bootje varen, fietsen, wandelen, vissen, minigolf. Noorwegen is geen goedkoop land. Noren zitten meestal een hele avond met hetzelfde pintje op een terras omdat het bier er zeer duur is.

Hove festival

Sinds 2007 wordt er in Hove een muziekfestival gehouden. De organisatoren geloven dat een samengaan van de beste artiesten in een mooie omgeving met campings, natuur, stranden, water en een idyllische omgeving tot een buitengewone festivalervaring kan leiden. Kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang tot het festival. Bij de eerste uitgave van het festival waren er al 72 000 bezoekers wat Hove-festival in één klap tot het grootste muziekfestival van Noorwegen maakte. Het heeft ondertussen een grote uitstraling en aantrekkingskracht in heel Scandinavië.  Er treden voornamelijk Noorse, Zweedse en Amerikaanse groepen op.

Het Noorse Hove/Arendal is zeker de moeite waard voor een uitgebreid toeristisch bezoek. Het ligt wel niet ‘bij de deur’ en het is er erg aantrekkelijk voor mensen met een dikke geldbeugel.

→ Filmpjes uit Arendal:

2) Hove in de fjordenstreek

Schild Stordal

De tweede (deel)gemeente vinden we in Stordal..

  • Stordal (1007 inwoners in 2007) is een gemeente in de zuidwestelijke Noorse provincie More og Romsdal, gelegen aan de Atlantische oceaan. In deze provincie woont 5 % van de Noorse bevolking (250 000 inwoners).
  • Alesund (41 000 inwoners) is de bekendste stad van deze provincie. Een andere bekende stad in de provincie is Kristinansund  (17 500 inwoners). Doordat deze provincie doorkliefd is van met fjorden, meren, bergen en bossen, gebeurt er veel transport via de lucht, zodat deze dun bevolkte provincie wel negen vliegvelden telt.

Stordal/ Hove

Een zicht op Stordal-Hove aan de fjordStordal is sedert 1 januari 1892 een onafhankelijke gemeente. Daarvoor was ze samengevoegd met de naburige gemeente Stranda. Stordal ligt diep in een fjord en heeft een oppervlakte van 247 km2. Het hoogste punt is de 1495 meter hoge berg Garretind. De burgemeester is Charles Tosse van de Conservatieve partij die in deze rurale regio vrij sterk staat.

Stordal ligt aan een inham van een fjord die zestig km verder aan de zee begint ter hoogte van Alesund. Een kleine rivier, de optelsom van verschillende bergbeken, mondt in Stordal uit in de fjord. Er is in Stordal een klein haventje voor de uitvoer van hout- en meubelproducten die in de regio enkele vestigingen telt. Naast land- en bosbouw is er nog voldoende toeristische infrastructuur aanwezig. De grootste oppervlakte van de gemeente bestaat uit bossen en ruwe bergen gelegen tussen de 600 en 1200 meter boven de zeespiegel. Zowel in de winter als in de zomer kan men zich in deze nog vrij ruwe natuurregio erg toeristisch uitleven.

De hoofdkerk van Stordal uit 1907Gelet op het veelvuldig opduiken van traditionele houten Noorse boerderijen, huisjes en kerkjes, voelen veel stedelingen zich er geregeld in een groot openluchtmuseum.

Hove is een groot gehucht van Stordal. Het ligt tegen de noordelijke bergflank en er staan enkele tientallen mooie villa’s. Administratief hangt men volledig af van Stordal. Men heeft in Hove een mooi overzicht over het centrum van Stordal, de vallei, de fjord en de mooie natuur van de omgeving.

De regio van Stordal/ Hove is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is eerder weggelegd voor avontuurlijk aangelegde natuurtoeristen met de nodige tijd die op zoek zijn naar de rust in de natuur en ook over een voldoende ruim budget beschikken, want reizen in Noorwegen is geen goedkope aangelegenheid.

 

→Filmpjes uit Stordal: