De samenstelling van het Executief van de Moslims van België (EMB), of moslimexecutieve, werd in maart 2014 vernieuwd. Het EMB is het representatief orgaan van de islamitische eredienst en de moslimgemeenschap in België.

Op verzoek van het EMB werd via artikel 2 van het koninklijk besluit (KB) van 2 april 2014 beslist dat de leden van het Executief van de Moslims van België in het kader van het besluitvormingsproces en van het financieel beheer van het Executief van de Moslims van België, zullen samenwerken met het Bureau van de Algemene Vergadering van Moslims van België. Het is volgens de bevoegde minister de bedoeling om ‘aldus een band te creëren met de Algemene Vergadering’.

Vernieuwingsproces

Het vernieuwingsproces werd volgens de federale overheid ingevoerd onder de verantwoordelijkheid van de islamitische eredienst zelf. In de loop van een gefaseerd proces dat meer dan een jaar duurde, werd via de moskeeën een aantal vertegenwoordigers aangewezen met het oog op de samenstelling van een kiescollege.

Dat kiescollege heeft intern de leden van de Algemene Vergadering aangesteld en heeft vervolgens, in het kader van een coöptatieprocedure, de zeventien leden van het Executief van de Moslims van België voorgesteld. Minister van Justitie Geens : “De moslimgemeenschap heeft zelf haar verantwoordelijkheid opgenomen in het hele verkiezingsproces en we kunnen dan ook ervan uitgaan dat de representativiteit van het Executief verzekerd is.” Volgens de minister lijkt de samenwerking tussen het Executief en de Algemene Vergadering goed te verlopen. Beide organen komen regelmatig en duidelijk in goede verstandhouding samen.

Strategie : gooien met geld

De strategie van de federale regering is sinds enkele tijd duidelijk : de moslimexecutieve krijgt redelijk geld. De achterliggende gedachte is dat door het steunen van de ‘gematigde’ moslims de opmars van de radicale moslims een halt wordt toegeroepen. Op basis van de publicaties in het Staatsblad kunnen we berekenen dat het Executief van de Moslims van België ruim driekwart miljoen euro subsidies kreeg in 2017. Het EMB kreeg in totaal 611.000 euro van de federale regering (drie subsidies) en 172.000 euro van de Brusselse regering (twee subsidies). Het ging dus in totaal om vijf toekenningen.

Nooit eerder kreeg de moslimexecutieve zoveel geld toegestopt van de overheid. De vraag is of het orgaan verstandig zal omgaan met die ongebreidelde geldstroom, en vooral, of de ‘indammingsstrategie’ van de overheid zal werken.

Thierry Debels

In

© ’t Pallieterke.