De nationale CD&V-partijtop verzamelde zaterdagavond met haar militanten in de AED-studio’s aan de Fabriekstraat in Lint voor haar nationale nieuwjaarsreceptie. Het was de eerste keer dat dit in Lint doorging. Er was veel volk op de been, CD&V-militanten werden met een tiental gehuurde bussen uit heel Vlaanderen aangevoerd naar Lint. Verder kwamen er velen met de auto en enkele milieubewuste met de trein of fiets.

Drie betogingen voor de deur

De komst van CD&V naar lint was voor een aantal actiegroepen ook het moment om op straat te komen en hun eisen te verwoorden tegen de CD&V-feestgangers. De grootste groep manifestanten was van het lokale Lintse buurtcomité “Geen helihaven in Lint”. Zij waren met een honderdtal aanwezigen. Ze zijn bijzonder ontgoocheld en verbaasd over de beslissing van Vlaams Minister Joke Schauvliege (CD&V) om aan Heliventure een vergunning toe te kennen voor een helihaven op de site van AED waar nu juist deze CD&V-nieuwjaarsreceptie doorging.

heel de buurt is tegen de helihaven !

“Bijzonder ontgoocheld

De minister verkiest de overlast van helikopters boven de rust en levenskwaliteit van ons allemaal. Begin 2015 dienden meer dan 4.000 mensen een bezwaarschrift in tegen de helihaven. Wij worden compleet genegeerd !

Compleet verbaasd

In 2015 weigerde minister Schauvliege de vergunning onder meer omdat helikopters te laag over onze woningen zullen vliegen. Blijkbaar vindt ze dat vandaag niet belangrijk meer !

Jullie lachen ons gewoon uit !

CD&V houdt haar nationale nieuwjaarsreceptie uitgerekend …in de AED-studio’s !!! Je houdt het niet voor mogelijk. Als daar geen reukje aan is, weten we het ook niet meer. Jullie komen ons gewoon in ons gezicht uitlachen.

CD&V draait met de wind

 In jullie partijblad van januari staat dat CD&V een beleid wil waarbij er effectief naar de mensen geluisterd wordt. Waarom worden 4.000 proteststemmen dan gewoon genegeerd ? In jullie WIJ-blad staat dat CD&V aandringt op de nodige inspraak en overleg met de bewoners. Waarom wordt de bevolking van Lint, Kontich en Hove dan compleet genegeerd ?

Waar een IK is, is een weg.

Als jullie voorzitter straks zegt, “Waar een WIJ is, is een weg”, weet dan dat hij bedoelt : “Waar een IK is, is een weg”, “Waar machtspolitiek is, is een weg”, “Waar lobbyisten zijn, is een weg” aldus het pamflet van het Actiecomité “Stop Helihaven Lint”.

Een militante deelde dit pamflet uit aan de toegereden auto’s. Velen negeerden de manifestanten en namen het pamflet niet aan. Soms werd de stemming aan de poort grimmig. Er werden vele slogans geroepen tegen de CD&V. Er waren een zestal geüniformeerde politieagenten van de zone HEKLA aanwezig om de orde en verkeersveiligheid te handhaven. Binnenin het fabrieksterrein van AED stonden er nog minstens evenveel veiligheidsagenten van een private bewakingsfirma opgesteld om indien nodig in te grijpen.

Er was ook één betoger die voor de komst van de helihaven stond te manifesteren. Zijn argument was “dat je de technologische evolutie niet kan tegenhouden en dat een helihaven overal moet kunnen. Ook in Lint”.

Voor Catalaanse onafhankelijkheid

De betoging van het actiecomité “Stop Helihaven Lint” was al een tijdje bezig tot er plots uit het niets enkele manifestanten met Catalaanse republikeinse vlaggen en Vlaamse Leeuwenvlaggen opdoken en kwamen manifesteren voor de Catalaanse onafhankelijkheid. Zij argumenteerden hun actie met te stellen “dat de CD&V deel uitmaakt van de Europese Volkspartij waar ook de partij van de Spaanse eerste-minister Rajoy deel van uitmaakt. Deze zijn erg gekant tegen uitroeping van de Catalaanse republiek”.

Op een bepaald moment kwam het tot een incident tussen een manifestante van het Lintse actiecomité en een ‘Catalaanse manifestant’. De eerste verweet de tweede dat ze misbruik maakten van hun Lintse manifestatie om in de media te komen. Er volgde een minutenlange discussie zonder veel resultaat. Beide partijen bleven op hun standpunt staan. Rond 17.45u. waren de meeste Lintse manifestanten naar huis, de enkele ‘Catalanen’ bleven nog staan praten met de aanwezige politieagenten. Bij de ‘Catalanen’ was er een ‘ex-gendarme’ bij. Zodus, tussen ex-collega’s …

een “Catalaanse” …

Foto’s © Gazet van Hove.