“Driekonigenvuur 2018” trok nog niet de verhoopte massa volk aan

Hove

Zaterdagavond ging de jaarlijkse kerstboomverbranding in het gemeentepark door. Dit jaar ingekleed als ‘drie koningenvuur’, omdat de datum juist op ‘drie koningendag’ valt. Zaterdagnamiddag liepen er ook enkele ‘drie koningen’ al zingend door Hove, alhoewel er zeker één als een overtuigd republikein bij was.

Terug naar het gemeentepark : enkele weken geleden liet de Hovese jeugd nog weten dat men zocht naar een nieuwe locatie en een nieuwe formule voor het feest, meer in het centrum van de gemeente. Men dacht aan het stadion van Hove Sport. Uiteindelijk ging dit niet door en bleef men bij het oude vertrouwde gemeentepark. Gebrek aan inspiratie ?

De enige zichtbare vernieuwing was de belichting van het gemeentehuis

Dit jaar werd het feest dus ingericht door de Jeugdraad van Hove, de scouts van Hove en Jaanimo. Hoeveel dubbele petjes zijn er hier aanwezig ?

Men zou aan vernieuwing doen, maar persoonlijk hebben we er niet veel van gezien in vergelijking met de vorige jaren. Er was natuurlijk de lekkere glühwein, de pannenkoeken en versnaperingen, de drankjes en een optreden van een delegatie van de Hovese Harmonie. Dat was er in vorige uitgaven ook al.

Wat opviel was dat er relatief weinig volk was, ook vorige uitgave 2017 was niet zo sterk wat publieksopkomst betreft als jaren voorheen. We schatten dat er een 150-tal, max. 200 aanwezigen waren. Er werden ook relatief weinig kerstbomen ‘in de fik gestoken’. Het was nog driekoningendag en vele mensen werpen hun kerstboom maar buiten na driekoningen. Op dinsdag 9 januari was er een speciale ophaalronde van de vuilnis voor kerstbomen. Misschien de datum volgend jaar een week later plannen ?

Er waren ook weinig gemeenteraadsleden aanwezig. In een jaar van gemeenteraadsverkiezingen kan dit wel tellen. We zagen de burgemeester, zijn voorganger en nog enkele raadsleden. Sommige fracties waren volledig afwezig. Zaten ze weer in de Ardennen of aan de kust aan rijk gevulde tafels zich vol te proppen ??? … of kijken sommigen neer op volksgebruiken ???

Foto’s © Gazet van Hove / Wim Frans.