Scouts Hove verrassen hele gemeenteraad met kinder-manifestatie

Scouts voeren actie voor financiële steun voor hun verouderde lokalen

Maandagavond jl. was er bij het begin van de gemeenteraad een massa jong volk opgedaagd. Zeker 100 man. De meesten bleven voor het gemeentehuis staan. Het ging om leden van de scouts en hun ouders/leiders. Ze vragen aandacht voor hun lokalen, aan de Boechoutsesteenweg, naast het Groen Schooltje.

Marnik De Vos, leiding Scouts Hove nam het woord tijdens het vragenhalfuurtje juist voor het begin van de gemeenteraad : “De Scouts van Hove en de vzw Jeugdig Centrum stelden op 19 juni 2017 aan het schepencollege een project voor over de noodzaak tot nieuwe lokalen voor de jeugdvereniging op de terreinen van het Jeugdig Centrum. Als grootste Hovese jeugdvereniging bieden ze wekelijks meer dan 230 jongeren een ontmoetingsplaats en toffe jeugdactiviteiten aan in het centrum van Hove. Helaas zijn de gebouwen waarin dit gebeurt meer dan 40 jaar na de oprichting ervan in erbarmelijke staat.” Hij werd bijgestaan door Jo Verstraelen van de vzw Jeugdig Centrum. “vzw Jeugdig Centrum bekwam een erfpacht op de terreinen, zodat het juridisch kader om een verantwoorde investering in nieuwe lokalen te realiseren, gewaarborgd is. De financiële middelen om dergelijke lokalen volledig zelfstandig op te richten liggen echter niet binnen de mogelijkheden van de Scouts of van de vzw. We herhalen bij deze dan ook onze vraag van 19 juni, waarin we vragen of het gemeentebestuur mee wil investeren in nieuwe, veilige jeugdlokalen en, zo ja, in welke vorm ?”

Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) was samen met de hele gemeenteraad erg verrast door de massale opkomst van de Hovese scouts. Wat betreft de stunt is deze actie zeker geslaagd. Nu nog de effectieve oplossing !?! Normaal gezien moest schepen van jeugdzaken Guy Wollants (Ph7) antwoorden, maar die was ‘afwezig’ en dus nam de burgemeester deze taak op zich.

Ik ben blij verrast met jullie vraag. Bepaalde zaken zijn mogelijk. Vandaag klinkt uw vraag anders dan jullie oorspronkelijke vraag. Nu vragen jullie aan het gemeentebestuur om mee te doen. Eerst vroegen jullie gewoon 740.000 euro. Jullie vraag zullen we bij het begin van de nieuwe legislatuur bespreken. De scouts zijn niet de eerste vereniging die hier bij het gemeentebestuur komt aankloppen voor geldelijke steun. Vandaag zijn er onvoldoende financiële middelen aanwezig om aan jullie vraag te voldoen. We zijn bereid om te luisteren en mogelijkheden te onderzoeken. De beweging moet langs beide kanten komen. De scouts zijn pioniers en moeten dit bewijzen. Mijn drie dochters zijn ook bij de scouts van Hove geweest” aldus burgemeester Koen Volckaerts.

om de poen is het te doen !

Nadien mochten de andere Hovese politieke fracties nog even het woord nemen.

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove/ CD&V) : “Uw vraag is nieuw. Wij wisten van niets. We nemen kennis van uw vraag. We zullen van gedachten wisselen met de andere politieke fracties.”

Anne Van Put (HB) : “We zullen dit met de vier partijen bekijken. Na de verkiezingen zullen we dit dossier continu opvolgen.”

Herman Puls (Ph7) : “We zullen het dossier in detail bekijken. En dan rond de tafel gaan zitten.”

De actievoerders van de scouts bedankten de gemeenteraad en verlieten dan allemaal de raadszaal. “We zijn heel blij dat er een dialoog op korte termijn komt. We willen een snelle oplossing na 2018.”

Meer info : Luc Vanrusselt, gemeentesecretaris (gemeentehuis), tel. 03 / 460 33 37. (kantooruren), e-mail : luc.vanrusselt@hove.be .

lokalen zijn erg verouderd

Foto’s © Gazet van Hove.