Burgemeester Volckaerts (even) te werk gesteld bij Opnieuw & Co.

MORTSEL

Opnieuw & Co. huldigt nieuwe sorteermachine in.

Het sociale recyclagebedrijf Opnieuw & Co huldigde woensdag jl. een nieuwe sorteerlijn in om goederen beter naar hun eindbestemming te loodsen. Voor zo’n honderdtal aanwezigen (personeel, genodigden en pers) mocht directeur Koen Goemans de Mortselse en Hovese burgemeesters begroeten.

Dir. Goemans stelde in zijn toespraak : “Ik ben zeer blij dat we de stap naar de automatisering hebben gezet. Vorig jaar hebben we 700 ton gedragen textiel verwerkt. Deze worden verkocht in onze vijf kringloopwinkels. Om nog beter te doen hebben we 180.000 euro uitgegeven voor deze nieuwe machine. Ze heeft vijf voordelen :

  • Oppervlakte : men kan meer hoeveelheid materiaal verwerken en de ruimte efficiënter gebruiken.
  • Het aantal handelingen verkleinen, de mensen moeten minder door het gebouw sleuren met bakken.
  • Het menselijk lichaam wordt minder fysiek belast.
  • De tafels zijn te verstellen op gepaste hoogte.
  • Alle teams werken goed samen. We hebben hier 400 personeelsleden, van verwerking over communicatie, marketing en verkoop.

Kledij is het eerste verkochte product in onze winkels, het gaat om 1/3 van de omzet, zo’n 100.000 stuks kleding. We verwachten dit jaar een omzetstijging van 10%. Het jaar 2017 heeft reeds alle records gebroken.”

Sorteerinstallatie met zes grote stappen

Eerst is er de trechter waar alle materiaal wordt ingesmeten. Ten tweede is er een eerste sortering : schoenen, handtassen, broeksriemen worden uit de kledinghoop gehaald. Op de derde plaats kijkt men naar de kwaliteit van het product en geeft men een prijs aan de schoenen en handtassen. Ten vierde is er een tweede sortering : soort per soort : broeken, hemden, slipjes, enz… Ten vijfde controleert men de kwaliteit van het product. Ten slotte als zesde stap geeft men een prijs aan de verkoopbare producten.

De niet-verkoopbare producten worden als bulk verkocht, meestal als export naar Afrika en Azië waar ze nog een lang leven meegaan. Sommige stukken textiel worden verwerkt in autozetels.

Burgemeesters werken aan de band

Tot slot vroeg dir. Goemans de aanwezige burgemeesters Broeckx (Mortsel) en Volckaerts (Hove) naar voren samen met nog enkele belangrijke genodigden : ze kregen promt een werkschort aangedaan en mochten achter de band plaats nemen in gezelschap van een buddy. Daarna werd de sorteerband officieel in gebruik genomen en konden de beide burgemeesters kun kunsten laten zien. Burgemeester Broeckx smeet als eerste alle binnengekomen producten in de trechter, als tweede handeling moest Hove’s burgemeester Volckaerts een eerste sortering doorvoeren. Hij vergiste zich nogal eens met de handtassen (met een vrouw en drie dochters kunnen we dit aannemen !). Ondertussen werden deze handelingen van de beide burgemeesters massaal door het aanwezige personeel gefotografeerd … en er werd wat afgelachen door de aanwezigen.

Na vijf minuten was dit showoptreden voorbij en konden alle genodigden en het personeel zich vinden op de receptie met natuurlijke frietjes en versnaperingen. Er werd geen fotograaf of cameraman van “Apache” in de buurt waargenomen. Toch niet dat we weten …

Foto’s © Gazet van Hove / Wim Frans.

***********************

Toespraak Mortsels burgemeester Erik Broeckx :

“Welkom iedereen, welkom bij Opnieuw & Co.

Ik denk niet dat er hier in Mortsel veel mensen rondlopen aan wie ik Opnieuw & Co. nog moet voorstellen. Al 20 jaar ondertussen verkleinen ze de afvalberg en geven ze sociale tewerkstelling aan duwtje in de rug. Zo zijn er bij Opnieuw & Co in Mortsel 15 van onze eigen inwoners aan het werk. Opnieuw & Co heeft oog voor het milieu, maar ook voor de mens want leefloners van het OCMW krijgen bij hen 20% korting op het volledige aankoopbedrag en dat scheelt toch een slok op de borrel. Zo geven ze de mensen die het moeilijk hebben wat meer ademruimte én geven ze spullen een tweede leven.

Stilzitten en stof vergaren is er bij Opnieuw & Co niet bij, ze laten regelmatig een frisse wind waaien in hun onderneming. Zo stond ik hier begin augustus 2016 ook om outletshop De Kilomeet plechtig te openen. En vandaag mag ik samen met directeur Koen Goemans alweer een nieuw initiatief officieel lanceren : een nieuwe sorteerlijn.

Niet toevallig, lijkt me, dat ze dit initiatief in Mortsel nemen. Want Mortsel doet het niet alleen zeer goed op het vlak van ingezamelde hoeveelheden herbruikbare goederen, maar ook op het vlak van verkoop via de vestiging van de kringloopwinkel.

Om daar even een cijfer tegenover te zetten, zo heeft OVAM als doel om tegen 2020 zeven kg hergebruik per inwoner te realiseren. Een doelstelling die Mortsel, 5 jaar op voorhand, al behaald heeft met meer dan 14 kg hergebruik per inwoner. Mooie cijfers waarmee we de op één na beste van de klas zijn. (in de 10 gemeenten waar Opnieuw & Co actief is, doet enkel Duffel het beter)

Maar ook Opnieuw & Co zelf is een uitstekende leerling. Dat blijkt uit cijfers van het aantal ophalingen van herbruikbare goederen na afspraak, dat voortdurend blijft stijgen. Zo waren er in Mortsel niet minder dan 1.587 ophalingen in 2016, gemiddeld meer dan 4 per dag.

En zo geraakt producthergebruik steeds meer en meer ingeburgerd. In 2016 vonden maar liefst 107.581 klanten hun weg naar de winkelvestiging van Opnieuw & Co in Mortsel. Meer dan 100.000 klanten die samen meer dan 500.000 stuks kledij, elektro, meubelen, huisraad, enz …een tweede leven gaven.

En hoe groter het hergebruik, hoe meer mensen ze tewerk kunnen stellen. Hoe groter het hergebruik, hoe kleiner de afvalberg. En daar worden we allemaal blij van. Met de lancering van deze nieuwe sorteerlijn zijn ze, zoals we van hen gewoon zijn, op de goede weg.

Ik wens jullie alvast heel veel succes.”