€ 165 euro sparen per stookseizoen ? Vraag een warmtecoach bij je thuis

Gratis thermostaatadvies in gemeenten Balen, Boechout, Bornem, Essen, Hulshout, Oud-Turnhout, Putte, Ranst, Rumst, Sint-Katelijne-Waver, Stabroek, Wommelgem, Wuustwezel, Zoersel en steden Lier en Mortsel.

Vanaf vandaag tot eind maart kunnen inwoners uit 16 gemeenten en steden gratis een verwarmingscoach aan huis laten langskomen. Die verwarmingscoaches kregen als voorbereiding een opleiding in Kamp C, de referentie als het gaat om duurzaam bouwen en verbouwen. Gezinnen besparen dankzij de verwarmingscoach op hun factuur, en ook de klimaatwinst is aanzienlijk. Gedeputeerde Rik Röttger : “Als iedereen in onze provincie zijn of haar verwarming correct zou instellen of eventueel een graadje lager zetten, betekent dit samen een jaarlijkse vermindering van zo’n 400.000 ton CO2-uitstoot voor ons klimaat. En daarnaast is het ook positief voor ieders portemonnee, het gaat over een besparing van maar liefst 165 euro per stookseizoen.”

In oktober vormde de provincie Antwerpen 23 betrokken burgers om tot verwarmingscoaches.  Je kan ze tot eind maart gratis bij je langs laten komen, tenminste als je in één van de deelnemende gemeenten woont. De actie kadert in het bredere klimaatbeleid van de provincie die de CO2-uitstoot op haar grondgebied zo klein mogelijk houdt om de gevolgen van de klimaatveranderingen op langere termijn beter hanteerbaar te maken.

Dubbele winst

Karin Van Der Auwera, projectverantwoordelijke, legt uit waarom wordt ingezet op de thermostaat : “Uit onderzoek is gebleken dat de thermostaat in maar liefst 87% van de gevallen beter gebruikt kan worden. Vooral tweeverdieners zijn vaak te weinig zelfkritisch over hun verbruiksgedrag. Ze vinden het vervelend om er intens mee bezig te zijn. Anderen prutsen niet graag aan de thermostaat uit schrik iets fout te doen. Omdat niet iedereen dezelfde levensstijl heeft, kiezen we voor persoonlijk advies op maat. Binnen de duurzaamheidscampagne VriendVan hebben we coaches opgeleid die mensen in hun gemeente helpen om de verwarming correct in te stellen”.

Wat kan je verwachten van een huisbezoek ?

De coach geeft in de eerste plaats advies. Hij of zij meet de temperatuur in de ruimten, checkt warmteverlies, bekijkt de plaatsing en de werking van de thermostaat. Soms past de coach onmiddellijk praktische zaken aan, zoals het ontluchten van de radiatoren. Is de woning slecht geïsoleerd, de verwarmingsinstallatie niet in orde of de waterdruk in de ketel te laag, dan verwijst de coach door naar een loodgieter of installateur. Maar niet zonder eerst zelf uit te vissen waar het probleem ligt. Ook geeft de coach het gezin informatie over provinciale subsidies voor isolatie.

Concreet

Een huisbezoek reserveer je online via de website www.vriendvan.be. Een coach neemt vervolgens contact met je op. Je kan ook via je gemeente een bezoek aanvragen (telefonisch of in het gemeentehuis).

Foto’s (c) Gazet van Hove.