Heemkundige kring De Markgraaf in onze gemeente Hove houdt lezing en tentoonstelling rond 100 jaar oorlog met de titel ‘1917, een keerpunt in WO I – en het begin van het einde ?

1917 : Europa en een groot deel van de wereld kreunen onder het moorddadig geweld van ‘de Grooten Oorlog’. De Westhoek vergaat in modder en krijgsgeweld en wordt bedolven onder puin en oorlogsgraven. Professor emeritus Etienne Rooms, specialist in de moderne geschiedenis en ex-docent Krijgsgeschiedenis aan de Koninklijke Militaire School in Brussel, neemt in een lezing op vrijdag 17 november om 20.00u. de aanwezigen mee op dit schaakbord en geeft uitleg, inzicht en duiding bij dit onnoemelijk stigmatiserend deel van onze geschiedenis : oorzaken en aanleidingen, tactische en diplomatieke zetten en compromissen en ook de gevolgen ervan probeert hij te analyseren en te verklaren.

De toegang voor deze lezing is gratis en iedereen is welkom. Er wordt wel gevraagd om je vooraf in te schrijven via een mail naar heemkundigekringdemarkgraaf@telenet.be of het tel. 0494 / 30 57 57. Op zaterdag 18 en zondag 19 november is er dan de Tentoonstelling ‘de Grooten Oorlog met hierbij onder meer een prachtige maquette van de loopgraven die zal te bekijken zijn, alsook : wie waren de Hovese soldaten, krijgsgevangenen, weggevoerden, gesneuvelden en Hovenaars op de vlucht ? De tentoonstelling gaat ook door in het C.C. De Markgraaf in de Kapelstraat telkens van 10.00 tot 17.00u. en ook hier is de toegang gratis. Een vrije bijdrage wordt in dank aanvaard zegt men bij de Heemkundige Kring De Markgraaf in de gemeente Hove.

Radio Frekwent FM 105.1 – de vrije radio van de Antwerpse Zuidrand

Foto’s (c) Gazet van Hove.