Hoe maak je je woning energiezuiniger ? Welke subsidies zijn er nog te verkrijgen ? Wat is benoveren ? Wat wil die wooncode zeggen ? Gezond en levenslang wonen, hoe pak je dat aan ? Op deze en tal van andere vragen krijg je een antwoord op de woon- en energiebeurs van de Zuidrand.

Verschillende gemeenten werken samen met Igean en andere partners voor de organisatie van een groot informatie- en sensibilisatiemoment rond wonen en energie. Wat kan je er ontdekken ? Verschillende sprekers en workshops rond diverse onderwerpen, een infosessie van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en Low Impact Man Steven Vromman, een mix van publieke, semi-publieke en commerciële standhouders waar je terecht kan voor informatie, de test van elektrische fietsen van de samenaankoop (definitieve inschrijvingen mogelijk),…

Programma

10 uur : conformiteitsattesten en SVK (lokaal 1) en Eandis – ‘Benoveren en premies’ (lokaal 2).

11-12.30 uur : lezing Steven Vromman : een vurig pleidooi voor de nieuwe waarden van de éénentwintigste eeuw. Op een interactieve manier daagt Steven Vromman het publiek uit even stil te staan bij wat echt belangrijk is. Wat hebben we nodig om gelukkig te zijn en hoe kan een kleinere milieu-impact leiden tot een hogere levenskwaliteit ?

11.30 uur : Landelijke thuiszorg – woningaanpassing (lokaal 1) en Passief Huis : praktijkvoorbeeld uit Mortsel (lokaal 2).

13-16 uur : test elektrische fietsen.

13.30-15 uur : lezing Leo Van Broeck. Als Vlaams Bouwmeester heeft hij de opdracht om vanuit een langetermijnvisie bij te dragen tot de voorbereiding en uitvoering van het architectuurbeleid van de Vlaamse overheid. Hij komt zijn visie op het Vlaamse ruimtelijke beleid uit de doeken doen. Moeten we ons ideaalbeeld van wonen bijstellen ?

14 uur : ABC van Samenhuizen (lokaal 1) en Kamp C – waterzuinig (ver)bouwen (lokaal 2).

15-16 uur : lezing ‘Rescoop’ (Jan De Pauw): overal in Europa verenigen burgers zich om samen windturbines en zonnepanelen te plaatsen, om het distributienet in beheer te nemen, om thuis de samen opgewekte groene stroom of warmte aan een faire prijs geleverd te krijgen. Hoe kunnen opbrengsten en winsten van projecten gedeeld worden met burgers die investeren in hernieuwbare energie ? Waarom investeren mensen samen voor de toekomst, hoe kunnen ze iets doen en wat is de missie en visie van de Vlaamse energiecoöperaties ?

15.30 uur : Eandis – ‘Benoveren en premies’ (lokaal 1) en energieconsulent Gezinsbond – energiezuinige verlichting.

OLVE-College Edegem

Kortom, alles over wonen, renoveren en energie onder één dak op zondag 26 november van 10 tot 16 uur in de lokalen van het OLVE-college in Edegem (R. Keldermansstraat 33). De toegang is gratis. Een kinderhoek wordt voorzien en hapjes en drankjes zijn verkrijgbaar. Parkeerstress? Kom met de fiets (gratis fietslabeling door het Fietspunt).

Foto’s (c) Gazet van Hove