Groen en sp.a willen hoofddoekenverbod afschaffen

Door Redactie Belgiëwww.sceptr.net

 “Ik wil graag burgemeester worden van een stad waar iedereen wil samenleven en zichzelf kan zijn. Het hoofddoekenverbod schaffen we af,” dat verklaarde Wouter Van Besien (Groen) bij de voorstelling van de Antwerpse progressieve lijst ‘Samen’ – een kartel met sp.a – om Bart De Wever en N-VA van de macht te verdrijven.

Naar eigen zeggen zou de lijst ‘Samen’ voor een vijfde uit onafhankelijken bestaan. PVDA is niet betrokken maar ook daarin is Van Besien duidelijk : “We besturen al met hen in Borgerhout en er is geen sprake van een cordon zoals rond Vlaams Belang.”

“Antwerpenaar zal moeten kiezen”

Van Besien verklaart zijn ambitie : “Ik woon hier nu al meer dan de helft van mijn leven. Als je in zo’n prachtige stad kan wonen, zou het vreemd zijn mocht je daar geen burgemeester van willen worden. Hoe ik die rol wil invullen? Door mensen te verbinden en te verzoenen. ‘Samen’ werkt beter dan mensen tegen elkaar op te zetten. Ik vind Bart De Wever als mens sympathiek en grappig, met een knorrig kantje. Maar zijn beleid kun je nooit met onze visie verenigen. Over samenleven, mobiliteit en sociaal beleid denken we totáál anders. De Antwerpenaar zal moeten kiezen tussen onze visies. Of ik voorbeelden heb? De Londense burgemeester Sadiq Khan vind ik sterk. Bart Somers doet het uitstekend in Mechelen. Daar zit dynamiek in, mét respect voor iedereen.”

Weinig gezaag of geklaag

De lijsttrekker focust graag op het inhoudelijke. Bij een stadsdialoog, die Groen een jaar geleden lanceerde, werden 166 voorstellen ontvangen: “Dat toont de enorme betrokkenheid. Met weinig gezaag of geklaag. Deze verkiezingen worden de meest inhoudelijke ooit. Neem de kinderarmoede: een schandvlek voor de stad. Onbegrijpelijk dat dit bestuur koos voor een oorlog met de sociale organisaties. Werk gewoon sámen met iedereen die mee wil doen.”

“Als je over goed samenleven spreekt, is respect het sleutelwoord. Een bestuur moet ervoor zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn. Het hoofddoekenverbod schaffen we af,” benadrukt Van Besien.

De bereidheid bij sp.a om in een progressief front te stappen verwoordt Tom Meeuws als volgt : “Geen probleem. Zolang we N-VA maar weg krijgen.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.