Lezingenreeks : de Islam voor ongelovigen (Koenraad Elst)

www.doorbraak.be .

In 2016 publiceerde oriëntalist Koenraad Elst bij Doorbraakboeken een geactualiseerde uitgave van zijn inmiddels al twintig jaar geleden verschenen essay ‘De islam voor ongelovigen’. Het boek verwerkt nieuwe inzichten over het ontstaan van de Koran en de ideologie van de jihad. In het licht van de barbaarse terreuraanslagen sedert 9/11 ontstaat meer dan ooit de behoefte om tegenover de oppervlakkige en ontwijkende duiding en politiek correcte ‘bias’ de wetenschappelijke confrontatie aan te gaan met de bronteksten en met de politieke realiteit.

In samenwerking met de Universiteit Antwerpen en de Humanistisch-Vrijzinnige vereniging organiseert Doorbraak een lezingenreeks met Koenraad Elst.

Programma

Woensdag 25 oktober

Een sceptische kijk op de bronnen van de islam. Welke bronnen zijn er, hoe zijn ze tot stand gekomen, zowel volgens de traditie als volgens moderne twijfelaars aan het bestaan van de profeet Mohammed ?

Woensdag 8 november

Is IS(IS) islamitisch ? Wat is de basis van de jihad-ideologie ?

Woensdag 22 november

Een beknopte geschiedenis van de moslimwereld : de slavernij, de verovering van (ruim de helft van) de christelijke wereld, de kruistochten, de Arabische cijfers, de tweede expansie rond 1500, de terugslag, de rendabele samenwerking met het kolonialisme, de derde  expansie rond 2000.

Woensdag 29 november

De rol van het Westen als trigger voor geweld tegen datzelfde Westen : neokolonialisme, ‘islamofobie’, Westerse interventies in het Midden-Oosten.

 

Practica

Locatie :

Stadscampus Universiteit Antwerpen
Aula R014
Rodestraat 14, 2000 Antwerpen

Verloop:

Onthaal vanaf 19.30 uur
Lezing 20.00 uur
Drink en napraten (Agora Caffee) 22.00 uur
Het boek ‘De islam voor ongelovigen’ kan ter plaatse worden aangekocht.

Info en inschrijvingen

Inkom : € 5 (studenten gratis), ter plaatse te betalen (drankje inbegrepen)
Inschrijvingen (verplicht) en info : Nationaal secretariaat HVV, Pottenbrug 4, 2000 Antwerpen, secretariaat@h-vv.be, 03 / 233 70 32 .

Foto’s (c) Gazet van Hove