Kontichse Specfour’ nu ook officieel herkend als streekproduct

“Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing heeft de ‘Kontichse Specfour officieel erkend als streekproduct”, zegt schepen Marleen Van den Eynde van Lokale Economie in de gemeente Kontich en is daar ook zeer trots op, samen met de drie Kontichse bakkers waar dit lekkernij te bekomen is. Eindelijk krijgt de specfour de erkenning die ze verdient zeggen ze in de gemeente Kontich.

Het was de Kontichse ‘biscuitier’ Jos De Backer die in 1927 voor het eerst het gebak op de markt bracht. Het lekkernij kende nog een kleine opflakkering net na WO 2 maar toen viel de productie terug stil tot in 2012 de gemeente samen met enkele vrijwilligers het initiatief nam op dit product terug te gaan produceren. De Kontichse Specfour onderscheidt zich van andere gevulde speculaas door het gebruik van kokos in plaats van amandelen. De bruine speculaaskorst is broos en op smaak gebracht met kaneel en amaretto. Dit erkende meesterwerk is momenteel te koop bij de bakkerijen Peeters en Mijlemans in Kontich-Kazerne en bij bakkerij Sint-Rita in de Sint-Ritawijk in de gemeente Kontich.

Foto’s (c) Gazet van Hove.