Op de laatste Hovese gemeenteraad van september kwam de PWA-werking (Plaatselijk Werkgelegenheids Agentschap) ter sprake. Deze stopt officieel op het einde van het jaar. In januari e.k. start men met de opvolger “Wijk-werken”.

Raadslid Jos Peeters (CD&V) : “Het decreet Wijk-werken werd op 5 juli 2017 door het Vlaams Parlement goedgekeurd. De opstart van het Wijk-werken is voorzien op 1 januari 2018. De tijd is dus bijzonder kort om alles heel concreet voor te bereiden en een vlotte opstart te voorzien. Als gemeenteraadslid en bovendien als voorzitter van de raad van bestuur van de vzw PWA Hove nam ik enkele maanden geleden contact op met burgemeester Koen Volckaerts omtrent de aanpak en opvolging van dit dossier. Met de belofte mij hierover te informeren, zo nodig zelfs te consulteren, werd dit contact afgerond. Ondertussen zijn we september 2017. Geen enkele gemeentelijke informatie heeft mij bereikt, laat staan enige vraagstelling.  Dit punt is ook niet opgenomen in de reguliere agenda van de openbare zitting. Ter info hierbij een VVSG-reflectie rond de in te vullen planning : principieel akkoord tussen deelnemende gemeenten eind juni 2017, principieel akkoord omtrent de structuur tegen eind september 2017, resten nog twee maanden voor het formaliseren van de structuur en het opzetten van de organisatie. De kans tot een eigen betrokkenheid in dit dossier is gemist. Graag een volledige en gedetailleerde toelichting omtrent de aanpak van dit dossier.”

OCMW-voorzitster en schepen van Sociale Zaken Goedele Breyne (Ph7) antwoordde : “In juni jl. is binnen het Hovese schepencollege gesteld dat we akkoord gaan en aan een werkgroep van acht OCMW’s deelnemen. Tijdens de zomermaanden is er hierover hard gewerkt en op het schepencollege van 25 september ging men akkoord om hierin te stappen. We gaan de werking nog uitbreiden en bewaken. Onze OCMW-secretaris deed hiervoor veel werk samen met de PWA-beambte. Alles is steeds afgetoetst en gebeurde op een heel goede en positieve manier.Jos Peeters : “Ik heb weinig communicatie via de beambte gekregen.”

Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) richtte zich tot Peeters en vulde aan : “U verdraait de zaken. U deed uw aanbod. Ik luisterde. Het was geen noodzakelijkheid, want de diensten waren ermee bezig. Ik deed aan u geen enkele belofte.”

Incident gesloten.

Jos Peeters in betere tijden …

Verbittering

Bij een eerdere interpellatie op de avond van Jos Peeters stelde schepen van financiën Dave Van den Bergh (Ph7) reeds vast “dat raadslid Jos Peeters erg negatief en verbitterd overkomt”. Dit werd na de gemeenteraad nog uitvoerig besproken door de huidige en de voorgaande burgemeester.

Volgend jaar in oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen en vele politici moeten zich vanaf nu extra profileren. “In het wilde weg schieten” heeft evenwel geen enkele zin. Het werkt eerder contra-productief …

*******************************************

We kregen een reactie van de heer Jos Peeters :

“Niet verbitterd, noch verzuurd, wel erg ontgoocheld en teleurgesteld.

Merkwaardig toch, dat men mijn tussenkomst als negatief en als een uiting van ongecontroleerde profileringsdrang percipieert. Gazet van Hove doet hier rustig aan mee. Waarvan anders een titel als ‘verbitterd raadslid doet interpellatie zonder voorwerp’. En of er geen voorwerp was en is! De toekomst van onze Hovese PWA’ers en hun mogelijke inkanteling in het nieuwe wijk-werken, vanaf 1 januari 2018, bekommert mij als PWA voorzitter én vanuit mijn sociale bewogenheid meer dan gemiddeld. Dat anderen, in het College van Burgemeester en Schepenen en in de gemeenteraad dit gegeven nauwelijks als een fait divers bekijken, is niet mijn probleem. Als het mee input willen leveren en actief betrokken willen zijn bij de toekomst van een heel bescheiden, kleine en bovendien bedreigde Hovese doelgroep, persé als negatief moet worden bestempeld dan is dat maar zo. Dat ik consequent opkom voor de zwakkeren en mensen met, helaas, minder kansen en mogelijkheden , zelfs in onze zo begoede en  welvarende Hovese gemeenschap, kan niemand mij dit verbieden. Wat de komende gemeenteraadsverkiezingen betreft kan ik al even duidelijk zijn. Als ik al enige ambitie zou hebben richting oktober 2018, zal die allicht geen ruimer draagvlak vinden in mijn engagement voor dit dossier. Dat besef ik beter dan wie ook. Gelukkig maar beschik ik nog over enige realiteitszin. Gelukkig maar is er meer dan electoraal belang  dat mij drijft.

Helaas is er niets nieuws onder de zon. Ik bespaar het de lezer om één en ander terug op te rakelen. Telkens wanneer ik het de voorbije, ondertussen bijna vijf jaar,  in de gemeenteraad opnam voor een sociaal dossier, werd dit steeds, soms zelfs op heel ‘creatieve’ wijze weggeblazen of geridiculiseerd. Ik heb dus absoluut het recht om in het huidige Hovese bestuur ontgoocheld en teleurgesteld te zijn. Mijn sociaal engagement kan niemand mij ontnemen.

Jos Peeters”

Foto’s © Gazet van Hove.