Goedele Breyne (Ph7) is kandidaat-burgemeester voor Hove …

“De politieke kogel is door de kerk”, volgend jaar in oktober zijn er gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Het jaar voordien is het uitkijken welke lijsten er zullen worden ingediend en wie die zal bevolken !? In Hove is de lokale partij PH7-Positief Hove vandaag de eerste om met haar lijsttrekker uit te pakken. Het is Goedele Breyne uit de Diepestraat. Goedele is door het bestuur van pH7 gevraagd om kandidaat-burgemeester te zijn in 2018.

Goedele Breyne (54) is schepen van sociale zaken en OCMW-voorzitter in Hove en beroepshalve financieel directeur van het OCMW van Lint. Zij woont nagenoeg 25 jaar in Hove, is gehuwd en moeder van drie dochters. Voorheen was ze politiek actief bij de VLD.

Ph7 = Samenvoeging van twee afscheuringen

PH7 is de samenvoeging van een afscheuring van de CD&V in 1994 onder de naam HOVAN (Hove Anders), ze behaalden toen twee zetels. In 2000 viel Hovan terug op één zetel.

In 2006 was er bij de Hovese VLD ook een afscheuring en die vormden samen met de “losse wrakken” van Hovan de politieke club Ph7 – Positief Hove. Men behaalde in 2006 vier gemeenteraadszetels maar belandde in de oppositie. In deze legislatuur 2007-2012 deed Ph7 niet veel op politiek vlak. Enkel bij begrotingsgesprekken waren ze wat actief. Soms nogal erg demagogisch tegen toenmalig burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V). Het toenmalige ‘Vlaams Kartel’ was toen ‘de’ oppositiefractie !

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 behaalde Ph7 vijf zetels, de laatste zetel met twee stemmen verschil tegen het kartel ‘Fan van Hove’ (= CD&V + O-VLD). Twee stemmen verschil die een politiek leven van verschil maakten : Ph7 vormde in Hove de bestuursmeerderheid samen met de N-VA (zes zetels). CD&V belandde na decennia het burgemeesterschap te leveren in de oppositie.

Goedele Breyne op de Hovese cross

Goedele heeft geen gemakkelijk karakter …

Tijdens deze bestuursperiode 2013-2018 zat het er meermaals op tussen de bestuurspartners N-VA en Ph7. De protagonisten in het schepencollege waren enerzijds burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) en anderzijds Goedele Breyne, respectievelijk gesteund door schepen Bart Van Couwenberghe (N-VA) en schepen Dave Van den Berghe (Ph7). Het kwam meermaals tot zware politieke aanvaringen vnl. rond de uitbouw en de financiën van het OCMW in Hove. Ph7 bracht Hove eind 2013 op de rand van een zware politieke crisis. In de zomer 2014 was er even sprake van een politieke coalitiewisseling in Hove. Deze werd besproken op enkele Brusselse kabinetten, maar ging uiteindelijk niet door.

In de gemeenteraad komt het ook nog vaak tot botsingen tussen vertegenwoordigers van Ph7 en CD&V-ers. Er is hier duidelijk iets gebroken …

Politieke analisten en tegenstanders vergelijken Goedele Breyne met “madame de Pompadour”, de maïtraisse en integrante aan het Franse hof van koning Lodewijk XV. Ze stellen dat binnen Ph7 alles in het licht staat voor Goedele Breyne, afwijkende meningen worden niet toegestaan. Een aantal Ph7-mandatarissen lopen er vandaag mistroostig bij en denken na over hun verdere politieke loopbaan bij Ph7. Gemeenteraadslid Mark De Cleene (Ph7) gaf ondertussen reeds zijn politiek ontslag en werd vervangen door een gezagsgetrouw lid.

Ondertussen zijn de moeilijkheden in het Hovese schepencollege gelukkig bijgelegd. Voor de schijn ?

Gemeentehuis Hove : volgende hoogste bewoner ?

Bij Ph7 enkel blije gezichten over ‘Goedele’ :

Herman Puls, voorzitter van pH7 – Positief Hove :

“pH7 heeft aan Goedele Breyne gevraagd om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen kandidaat-burgemeester te zijn. Wij zijn blij en fier dat zij deze belangrijke uitdaging aanvaard heeft. Als schepen sociale zaken en voorzitter van het OCMW heeft zij blijk gegeven van  leiderschap en  engagement. Met Goedele op kop willen wij ons als lokale partij verder inzetten voor de Hovenaar.”

Goedele Breyne over zichzelf :

“In 2018 ga ik met pH7 voluit voor een nog sterker resultaat.  De burgemeester heeft een zeer belangrijke rol als spilfiguur, teamspeler en verzoener. Die rol wil ik voor 100 % opnemen.
Tijdens de voorbije jaren heb ik zowel in de oppositie als in het bestuur de nodige ervaring opgedaan. Mijn expertise  in overheidsfinanciën en ervaring als schepen en OCMW-voorzitter wil ik volledig inzetten 
om Hove verder te verbeteren. Een gemeente met veel potentieel zoals Hove verdient een burgemeester die dag in dag uit keuzes maakt in het belang van alle burgers. Met betaalbare plannen en doorgedreven samenwerking heb ik de droom en de ambitie om van Hove meer dan ooit een ‘Zevende Hemel’ te maken.”

Terug een succesverhaal in 2018 ?

Voor de periode 2019-2024 legt pH7 de lat weer wat hoger. Goedele Breyne en pH7 willen in 2018 méér dan 1 op 4 Hovenaars (+ 25%) achter hun lokaal politiek project scharen. Goedele en haar ploeg gaan ter voorbereiding van het programma de volgende weken en maanden in dialoog met de burgers van Hove. Bij het kartel ‘Fan van Hove’ zijn ze dit al een jaar aan het doen in de verschillende Hovese wijken met een pannenkoekenbak !

Ph7 zet zich vandaag in de markt als een soort ‘links-liberalen’, dus ‘sexy-jongens en meisjes’ voor de groen-linksen van Hove Beweegt (= zware belastingverhogingen 2007 !). In 2012 had de groen-linkse manitoe Jo Ampe reeds Goedele Breyne het burgemeesterschap aangeboden. Beide partijen behaalden wel geen meerderheid, dus het plan ging niet door. Maar de groen-linksen geven de hoop niet op …

Groen-links geeft in Hove nogal snel het burgemeesterschap door. Ook in 2006. Wat zijn de bestuurlijke kwaliteiten van de groen-linksen ?

terug zware belastingverhogingen met het groen-linkse ‘Hove Beweegt’ ???

Als politiek niet-gebonden partij kan pH7 in theorie elk dossier beoordelen, los van enige politieke druk of belangengroep. Maar ze hebben ook het handicap dat ze niet kunnen terugvallen op eigen volksvertegenwoordigers die in Brussel de weg kennen op de kabinetten en in de parlementen, ze ook niet over een eigen studiedienst beschikken en hun vertegenwoordigers tijdens de dag beroepsmatig ergens anders gaan werken en enkel aan politiek doen ’s avonds na 20.00u. en tijdens de weekeindes. Ph7 moet zich ook houden aan de wetten. Hun bewegingsmarge is dus ook beperkt, zoals bij alle anderen.

Vandaag is in Hove de grootste politieke steunbeer van het bestuur de N-VA. Hun burgemeester en schepenen zijn dagelijks tijdens de werkuren aanwezig op het gemeentehuis. Wie wordt daar de kandidaat-burgemeester ?

We zijn benieuwd naar volgende kandidaat-burgemeesters voor Hove ?!? Het worden nog politiek spannende maanden in Hove. !!!

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.