Peter Mertens (PVDA) geeft forfait voor debat tegen Jean-Marie Dedecker (LDD)

EDEGEM

Voor dinsdag 10 oktober e.k. stond er bij de Debatclub in Hotel “De Basiliek” een debat op de agenda met de twee uitersten van het politieke spectrum : enerzijds Peter Mertens van de Partij van de Arbeid (PVDA), een communistische formatie van marxistisch-leninistisch kaliber en anderzijds Jean-Marie Dedecker van Lijst De Decker (LDD), vertegenwoordiger van het super-liberalisme.

Het debat was al van voor de zomervakantie aangekondigd en beide sprekers gingen akkoord om het intellectueel tegen elkaar op te nemen. Maar tijdens de zomervakantie kwamen van de zijde van de PVDA de eerste twijfels boven drijven. Het bestuur van de Debatclub had nog contacten met de top van de PVDA om het debat toch te laten doorgaan en tijdelijk scheen dit ook te lukken. Maar uiteindelijk gooide de PVDA de handdoek in de ring. Er was ook geen vervanger beschikbaar (o.a. R. Hedebouw) om Mertens te vervangen.

De PVDA loopt hierdoor zware imagoschade op. Ze laten blijken dat ze het intellectuele debat niet aandurven en dat ze enkel teren op veelvuldig slogans debiteren en sociale agitatie aanwakkeren. Voor een partijvoorzitter/socioloog als Peter Mertens komt deze afgang zeer zwaar aan omdat hij niet durft te debateren voor een publiek dat grotendeels zeer kritisch staat tegenover zijn politieke formatie.

Het is niet de eerste keer dat politici weigeren om op te treden voor de Debatclub, de grootste debatclub van Vlaanderen. Karel De Gucht (O-VLD) was in het verleden ook niet te vinden voor een optreden voor de Debatclub.

Jean-Marie Dedecker : de winnaar met 5 – 0 cijfers

Ander debat op zelfde datum

Ondertussen heeft de Debatclub op dezelfde voorgestelde datum van 10 oktober reeds twee andere dispuntanten weten te strikken die ideologisch sterk verschillen :

Joël De Ceulaer, senior writer en columnist bij de krant De Morgen.

Sam van Rooy, publicist en medewerker studiedienst Vlaams Belang.

Onderwerp : De vrije meningsuiting onder druk ?

Moderator : Pieter Bauwens (Doorbraak).

Dinsdag 10 oktober – 20.00 uur – Hotel de Basiliek
(Trooststraat 22, Edegem) – Inkom : 5 euro (studenten 3 euro)

Vanaf 18.00u. heeft u de mogelijkheid deel te nemen aan de receptie en het lichte diner. Op voorhand inschrijven is hiervoor verplicht : info@debatclub.org – 0498 / 77.48.71. – 40 euro p.p. (inkom van 5 euro inbegrepen) over te maken op rekening van de Debatclub : BE20 7350 4124 1556. Dit debat is ook rechtstreeks te bekijken via onze webstek en Youtube .

Foto’s © Gazet van Hove – coverfoto : Peter Mertens op jaarmarkt Edegem 2017.