Ga naar de inhoud

PS en MR sluiten elkaar niet uit

www.sceptr.net – Hugo Decker

In zijn eerste debat spaarde de nieuwe Waalse minister-president, Willy Borsus (MR), zijn voorganger Paul Magnette (PS). Borsus kon zelfs enige waardering opbrengen voor de voorstellen van de PS omtrent politieke vernieuwing. Magnette hakte dan weer liever in op cdH-voorzitter Benoît Lutgen

Naast een ‘vriendelijke’ Borsus, viel er ook een opvallend vergevingsgezinde Magnette waar te nemen. Naar de oorzaak hiervan, is het echter niet al te ver zoeken. Mathematisch zijn de Franstalige liberalen immers ‘zeker’ dat ze na 2019 een regering met de PS zullen kunnen vormen. Opnieuw regeren met het cdH is mathematisch dan weer heel wat minder vanzelfsprekend.

Geen veto’s

De houding van de Waalse minister-president werd meteen duidelijk toen de interviewer hem vroeg of hij nog met de PS wil gaan regeren. Eerder had MR-voorzitter Olivier Chastel nog gesteld dat hier niets van in huis zou gaan komen.

Borsus beantwoordde de vraag echter anders. “We zitten natuurlijk op dezelfde lijn”, stak hij van wal. “Maar ik wil vooral de MR opnieuw in de Waalse regio positioneren. De MR heeft na de beslissing van CDH en na interne strubbelingen in de coalitie, zijn verantwoordelijkheid genomen. De MR wil een oplossing bieden voor de crisis. Wij zijn beschikbaar voor Wallonië, en voor een constructieve politiek. De burger wacht op concrete oplossingen”, aldus de Waalse minister-president.

Lutgen blijft de baarlijke duivel

Doorheen het gehele debat bleef Borsus zeer ‘vriendelijk’ voor de rode kroonprins. De liberaal kon zelfs enige waardering opbrengen voor de voorstelen van de PS omtrent goed bestuur en politieke vernieuwing. Al kon Borsus het niet laten om eraan toe te voegen dat de socialisten “de voorbije dertig jaar genoeg tijd [hebben gehad] om veranderingen in gang te zetten”.

Magnette, normaliter een vurig redenaar, bleef ook opvallend mild voor Borsus. In plaats van zijn liberale opponent aan te vallen, haalde Magnette liever nog een keer uit naar Lutgen. Zo bestaan er volgens hem “daden die niet ongestraft blijven“.

Hugo Decker (°1996, Lier) is bachelorstudent in de rechten aan de Universiteit van Hasselt en is gebeten door de politieke microbe. In die hoedanigheid volgt hij de tendensen en dynamieken op tussen en binnen de Belgische partijen.