BOECHOUT

Zondagnamiddag was het over de koppen lopen aan de molen van Boechout om er te proeven van de eigen Boechoutse witte wijn Auxerrois “Made in Boechout”.

Vier jaar geleden planten acht vrienden op een aantal plaatsen in Boechout en Vremde over een oppervlakte van 7 ha in totaal 28.000 wijnranken aan. Dit jaar is het eerste oogstjaar aangebroken. Iedere wijnrank zorgt voor zo’n 1,2 l wijn. Niet slecht voor een erg noordelijk gelegen gebied. Volgend jaar plant men nog enkele duizenden wijnranken aan tot men tot een goede 20 ha komt. De grootste wijnbouwer in ons land, in het Limburgse Riemst, bezit 22 ha exploitatie-oppervlakte.

veel rondleidingen

Er waren verschillende rondleidingen door de wijngaard die per beurt vele tientallen bezoekers telden. De druiven worden afgeschermd met netten tegen de aanwezige inlandse vogels. Een vogelnest voor enkele torenvalken moet heel de wijngaard  vogelvrij houden. De wijngaard wordt dagelijks onderhouden : onkruid wordt onmiddellijk verwijderd, want dit kan aanleiding geven tot schimmelvorming op de druif. Men gebruikt ook geen meststoffen voor de planten. Men hoeft ook geen schrik te hebben voor voorjaarsvorst zoals bij de appelen en perenoogst. De druiventrossen worden manueel afgebroken, want dan kwetst men de plant het minste.

Voor een eerste botteling werden er in totaal 1.686 flessen gevuld. Ze komen niet op de markt, maar vinden hun weg naar de Boechoutse restaurants De Schone van Boskoop, wijnbar Barabas en Jacqueline. Particulieren konden nog geen flessen aankopen, men kon in de annex van de molen wel een glas witte wijn bestellen aan de prijs van 5 euro. Dit werd door honderden mensen uit groot-Boechout gedaan. Kassa, kassa !

goed beschermd tegen de insekten

Uitbreiden

Oud Conynsbergh heeft een toekomstig groot potentieel. Ze hopen binnen enkele weken genoeg druiven te plukken voor de productie van 5.000 tot 6.000 liter volgend jaar. Dan zal men naast de witte wijn, ook rode wijn, schuimwijn en grappa opdienen. Men schat de verkoopwaarde per fles tussen de 12 en 18 euro.

Binnen drie weken doet Oud Conynsbergh ook mee aan een wedstrijd voor de beste Belgische wijn waarbij vijftig sommeliers blind proeven. Als men hier goed scoort, kan dit een extra stimulans geven aan Oud Conynsbergh. Prosit !

massaal Boechoutse wijn proeven

Foto’s © Gazet van Hove.