BRANDWEER LINT ZOEKT VRIJWILLIGERS

Ga jij voor een ander door het vuur ?

DE BRANDWEER : EEN HOBBY MET VUUR

Wat verwachten we van jou ?

 Klaarstaan

Je geeft zelf aan wanneer je beschikbaar bent (bijv. wanneer je thuiskomt van je werk). Hoe vaker je beschikbaar bent om te helpen, hoe beter natuurlijk.

Eén week op vier ben je met jouw ploeg van dienst. Dan moet je beschikbaar zijn en worden jullie als eerste opgeroepen om uit te rijden. Ook buiten die week hebben burgers soms jouw hulp nodig. Je wordt dan opgeroepen bij grote(re) interventies.

Als je pager afgaat, word je zo snel mogelijk in de kazerne verwacht. En dan bedoelen we echt snel ! Voor dringende oproepen verwachten we jou binnen de vijf minuten. We zoeken dus mensen die dicht bij de brandweerpost wonen.

Oefenen

Jouw lokale post organiseert minstens twee keer per maand een oefening zodat je goed voorbereid mensen kan helpen. Voor specialismen zoals ambulanciers, gaspakdragers, het RED-team en duikers zijn er specifieke oefeningen. Brandweer Zone Rand organiseert jaarlijkse grote oefeningen met meerdere brandweerposten. Daar oefen je, op het terrein, de samenwerking met jouw collega’s van andere posten.

Oefeningen zijn cruciaal. Ze vinden meestal ’s avonds of in het weekend plaats zodat zoveel mogelijk vrijwilligers kunnen deelnemen.

De brandweer staat altijd klaar voor het onverwachte want tot de oproep komt, weten we niet waarvoor we die dag uitrukken. We hebben verschillende taken :

Brandbestrijding

Technische hulpverlening (wateroverlast, wespennesten, stormschade, …)

Redden van mensen en dieren

Optreden bij incidenten met gevaarlijke stoffen

Logistieke ondersteuning (bijstand ziekenwagen, tent, signalisatie, …)

Teamwork

Brandweerman (m/v), dat ben je niet alleen. Je werkt altijd in een ploeg en samen met jouw team klaar je de klus. Jullie zijn er voor elkaar : voor, tijdens en na interventies. Jouw ploeg, dat zijn je maten. Ze staan klaar met een goede mop of een luisterend oor. Brandweerman zijn, is deel uitmaken van de brandweerfamilie. Samen uit, samen thuis !

 

Vrijwilligerswerk

Jouw inzet is goud waard. Vrijwillige brandweermannen worden voor elke interventie en oefening vergoed.

Wil je bij ons team ? Wij willen je er ook graag bij !

Als er vacatures zijn, publiceren wij ze op onze website www.brandweerzonerand.be . Je mag ook altijd contact opnemen met personeelsdienst@brandweer.zonerand.be of met je lokale brandweerpost.

Brandweerman (m/v) worden, is net als brandweerman (m/v) zijn, een uitdaging. De eerste stap is het behalen van een federaal geschiktheidsattest (FGA). Dat attest heb je nodig om bij ons te solliciteren. Na je indiensttreding ga je naar de brandweerschool om het brevet van brandweerman te behalen.

Het FGA toont aan dat je een straffe man of vrouw bent. Dat attest krijg je als je slaagt voor een bekwaamheidstest die bestaat uit een competitietest, een handvaardigheidstest en fysieke proeven. De testen worden afgenomen in de brandweerschool. Met een beetje voorbereiding zijn ze zeker haalbaar ! Alle info over het FGA : www.ikwordbrandweer.be .

Contactgegevens

Lerenveld, 17

2547    Lint

Tel. 03 / 488.45.44.

lint@brandweer.zonerand.be .

 

BRANDWEER ZONE RAND

De post Lint maakt deel uit van een hulpverleningszone. In Brandweer Zone Rand bundelen 21 gemeenten en 20 posten hun krachten om een goede hulpverlening te bieden. Meer dan 800 mensen gaan door het vuur om de veiligheid van burgers en dieren in onze zone te garanderen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.