Na de vreselijke terreuraanslagen in Barcelona zouden we het haast vergeten. Op 1 oktober gaan de Catalanen naar de stembus. De Catalaanse regering organiseert – zeer tegen de zin van de centrale regering in Madrid – een onafhankelijkheidsreferendum. Zelfs de terreuraanslag wordt door Madrid misbruikt om het referendum stokken in de wielen te steken.

Maar waarom organiseert de Catalaanse regering een referendum ? Waarom verbergt ze de recent aangekochte urnen ? Wat zal er gebeuren na het referendum ? Zal Madrid – zoals de minister van Defensie en enkele topmilitairen al suggereerden – tanks naar Barcelona sturen, of zal het zo’n vaart niet lopen ? Waarom mogen Catalaanse ministers niet op buitenlands bezoek van Madrid ? En waarom mogen ze zich geen minister noemen ? Zullen Catalaanse ambtenaren nog betaald worden als Catalonië op 2 oktober onafhankelijk is ? Zullen België en de andere EU-lidstaten de eventuele onafhankelijkheid toejuichen ? Kan Catalonië een nieuwe deelstaat worden van de EU ?

Als het referendum doorgaat, en mochten de Catalanen ‘Sí’ stemmen, wat zijn dan de volgende stappen ? Op een Cataloniëavond brengt Doorbraak een interessant panel en antwoorden op de vele gestelde vragen. Amadeu Altafaj (vertegenwoordiger van de Catalaanse regering in Brussel, bij de EU), Pere Jordi Junqué de Fortuny (woordvoerder van Assemblea National in Brussel), Hilde Roosens (Vlaamse Volksbeweging en gewezen inwoner van Catalonië) gaan in gesprek. Vooraf biedt prof. Dirk Rochtus (Doorbraak) een ruimer internationaal-politiek kader en licht Steven Vergauwen (VVB/ICEC) de voorgeschiedenis van het onafhankelijkheidsreferendum toe. Karl Drabbe (Doorbraak) leidt het gesprek in goede banen.

We verwachten u massaal op deze boeiende infoavond. Mits 5 euro inkom bent u van harte welkom in de KU Leuven Campus Antwerpen (Sint-Andriesstraat, zijstraat Nationalestraat, Antwerpen) op 28 september om 20.00 uur.

Inschrijven kan nu meteen op doorbraak.be .