Er is een verlaagd tarief voor woningen die ter beschikking worden gesteld van de sociale huurmarkt. Verhuurders genieten van een btw-tarief van 12 in plaats van 21 procent voor de aankoop, bouw, renovatie, onderhoud, … van woningen die onder meer verhuurd worden aan een Sociaal Verhuurkantoor (SVK).

Onder deze ‘verhuurders’ verstaan we eigenaars, kopers, ontwikkelaars, houders van zakelijke rechten zoals vruchtgebruik en erfpacht, …

Voorwaarden

– Er moet een huurcontract van ten minste 15 jaar afgesloten worden tussen de verhuurder en het sociaal verhuurkantoor (notariële akte vereist).

– Alleen de werken aan de eigenlijke woning komen in aanmerking, dus geen bebouwingswerken, tuinaanleg en de oprichting vanafsluitingen.

– Woningen die nu al in aanbouw zijn, komen niet in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief, althans niet voor de werken die vóór 1 januari 2017 werden gefactureerd. Werken die nu worden gefactureerd, komen wel in aanmerking als de andere praktische formaliteiten in orde zijn.

Praktisch : indienen bij btw-kantoor

Om in aanmerking te komen voor het verlaagd btw-tarief moet de verhuurder vóór dat de btw opeisbaar wordt (in de meeste gevallen op het ogenblik dat de verhuurder facturen moet betalen) een verklaring indienen bij het btw-kantoor over de bestemming van de betrokken woning(en) en binnen de maand na de ondertekening het huurcontract met het SVK voorleggen aan het btw-kantoor.
Zegt het SVK of de verhuurder het hoofdhuurcontract op tijdens de termijn van 15 jaar ? Dan moet de btw-plichtige binnen de maand hiervan aangifte doen bij het btw-kantoor en het genoten voordeel terugbetalen voor de resterende termijn van het huurcontract.
Voor meer info kan je terecht bij SVK WoonWeb, Antwerpsesteenweg 99A in Kontich, e-mail : kim.caremans@svkwoonweb.be, tel. 03 / 449 84 70.
www.svkwoonweb.be