In samenwerking met onze gemeente en het OCMW staat IGEAN in voor het verstrekken van de Vlaamse energielening. Dit maakt dat iedereen energiebesparende werken aan zijn woning kan uitvoeren en dit met een goedkope (2 procent) of een renteloze lening (0 procent). De voorwaarden van de energielening worden binnenkort aangepast.

Aan de IGEAN energielening zijn geen dossierkosten verbonden. Sinds 2013 heeft IGEAN zo meer dan 1.250 leningen toegekend.

Wat verandert er ?

De groep voor de renteloze lening (sociale doelgroep) wordt uitgebreid. Zo komen ook de beschermde afnemers (sociaal tarief voor gas en elektriciteit) en huishoudens met een belastbaar inkomen tot en met 30.060 EUR in aanmerking voor een lening aan 0 procent. Ook particulieren die hun woning verhuren aan een erkend Sociaal Verhuurkantoor kunnen een beroep doen op een renteloze lening.

Helemaal nieuw is dat niet-commerciële instellingen (vzw’s, scholen, ziekenhuizen,…) en coöperatieve vennootschappen een energielening kunnen afsluiten aan 1 procent. De maximum looptijd van de lening wordt verlengd naar 10 jaar voor niet-commerciële instellingen en de sociale doelgroepen. Voor de andere particulieren wordt de nieuwe termijn maximum 8 jaar. Het bedrag voor een lening wordt verhoogd naar 15.000 EUR. De kandidaat kan meer leningen aanvragen, vooropgezet dat de optelsom van deze leningen binnen dit maximumbedrag blijft.
Let op : vanaf 2019 wordt de goedkope lening (2 procent) en de lening aan SVK-verhuurders volledig geschrapt. De 1 procent-lening voor verenigingen blijft nog bestaan tot 31 december 2019. Vanaf dan kan enkel de sociale doelgroep nog energieleningen krijgen.

En wanneer ?

Deze wijzigingen gaan wellicht in op 1 oktober. IGEAN gaat ervan uit dat tegen dan nog andere punten worden aangepast. Zo kan de lijst van aanvaarbare werken nog wijzigen. Er is ook nog geen duidelijkheid over welke niet-commerciële instellingen in aanmerking komen voor de lening en onder welke voorwaarden. Zodra de wijzingen duidelijk zijn, worden ze opgenomen op de webpagina’s van de IGEAN energielening.
www.igean.be

Foto’s (c) Gazet van Hove