Weer ‘wanhoopsdaad’ vlakbij station Hove

Maandagmiddag jl. is er weer een man onder een trein terechtgekomen vlakbij het station van Hove. Een aantal mensen, waaronder enkele kinderen, hebben het ongeval zien gebeuren en waren diep onder de indruk. In de betrokken trein zaten een 150 tal reizigers.

De aanrijding had ernstige gevolgen voor het reizigersvervoer. Tussen het station van Berchem-Antwerpen en Kontich is het treinverkeer een halfuur volledig stil gelegd. Voor de hulpdiensten die daarna alles moeten opkuisen is het ook geen leuke beleving.

Het is niet de eerste keer in Hove …

Dit fenomeen van wanhoopsdaden is zowat het wekelijkse terugkerende tragische nieuws in vele Vlaamse kranten. Spoorwegen zijn erg efficiënt om ‘uit het leven te stappen’. Ook in onze gemeente Hove kennen we dit fenomeen spijtig genoeg maar al te goed. Tussen Berchem en Kontich piekt het op onze spoorlijn 25. De donkere herfst- en wintermaanden van oktober tot maart zorgen voor nog meer mensen ‘die het niet meer zien zitten’, met alle gevolgen voor de nabestaanden en de maatschappij.

Op vele plaatsen in Hove is het erg makkelijk om zich op de spoorwegen te begeven. Men kan er bijna zo vrij op geraken, een dun draadje zal een potentiële zelfmoordenaar niet direct op andere gedachten brengen. Enkel bij een goed afgesloten hoog hek zal ‘iemand die het niet meer ziet zitten’ rechtsomkeer maken en terug naar huis gaan … en zijn omgeving (voorlopig) alle narigheden besparen.

Gemeentebestuur kan zelf maatregelen nemen !

In Hove kan men op verschillende plaatsen zo op de treinsporen. Onder de brug van de Leon Dumortierstraat, vlak naast de tennishal van de Elzenstraat is het een makkie om op de sporen te geraken. De aanwezige ijzerdraad en balustrade kruipt men zo onderdoor en men staat er op de treinsporen. Deze feiten zijn al meermaals aan NMBS-verantwoordelijken gemeld, doch er gebeurt niets. Onze eerste schepen van Financiën, Dave Van den Bergh (Ph7), werd door ons hierover reeds aangesproken. Hij werkt beroepsmatig op de hoofdzetel bij de Spoorwegen in Brussel. Kan hij het dossier niet positief beïnvloeden voor Hove ? De veiligheid ten goede !

Indien onze eerste schepen niet kan of durft, kan het Hovese College van Burgemeester en Schepenen hier zelf een ‘positief initiatief’ nemen en over een afstand van een kleine 30 meter – deze kostprijs kan de gemeentebegroting gemakkelijk dragen – onder de spoorwegbrug een meer beschermende draadversperring aanbrengen ? Het zal alvast enkele families minder in de rouw storten !

We zijn benieuwd naar de “positieve actie” !?!?

een degelijke afsluiting kan hier veel onheil voorkomen !

Mensen met problemen en vragen kunnen steeds terecht voor een babbel bij de Zelfmoordlijn via het nummer 1813 of via de webstek www.zelfmoord1813.be .

Foto’s © Gazet van Hove