Ga naar de inhoud

271 jihadisten teruggekeerd naar Frankrijk

door Pieter Van Berkel

Uit Syrië en Irak zijn intussen al 271 jihadisten teruggekeerd naar Frankrijk. Daaronder bevinden zich ook 54 minderjarigen. Volgens minister Gérard Collomb (PS) van Binnenlandse Zaken wordt elk van hen onderzocht door het Openbaar Ministerie.

Er zouden ongeveer 700 Fransen naar Irak en Syrië zijn getrokken om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Het is volgens de minister moeilijk vast te stellen hoeveel van hen intussen zijn omgekomen.

Hoge terreurdreiging

De terreurdreiging in Frankrijk wordt volgens Collomb nog altijd als erg hoog beschouwd. Zo zijn er in 2017 al zeven aanslagen verijdeld. Daarnaast worden meer dan 18.500 mensen in de gaten gehouden, omdat men ze ervan verdenkt geradicaliseerd te zijn.

Frankrijk maakt deel uit van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat en voerde in 2014 en 2015 luchtaanvallen uit op de groepering. Ook probeert het land daar Franse jihadisten op te sporen en uit te schakelen. Bovendien vecht het land ook in Mali tegen jihadistische rebellen.

Het feit dat het land betrokken is bij deze buitenlandse interventies en het feit dat er zich relatief veel jihadisten onder de Franse bevolking bevinden maken Frankrijk tot doelwit voor aanslagen op eigen bodem.

Noodtoestand

Na de aanslagen in Parijs in 2015 is in Frankrijk de noodtoestand van kracht. Onder deze noodtoestand kan men onder meer zonder tussenkomst van een rechter huiszoekingen doen. Ook kan huisarrest worden opgelegd.

President Macron (LREM) kondigde eerder al aan dat hij tegen het einde van het jaar een eind wil maken aan de noodtoestand. Wel wordt verwacht dat daarbij een deel van de maatregelen die mogelijk zijn onder de noodwetten, worden opgenomen in een nieuwe antiterreurwetgeving.

www.sceptr.net .

De auteur Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is student geschiedenis aan de Universiteit van Antwerpen. Zijn sterktes zijn internationale politiek, wereldreligies, geschiedenis en maatschappelijke ontwikkeling. Doet tevens aan fotografie.

Foto’s (c) Gazet van Hove.