16de Ijzerwake

Voorbije week werd het begin van de Slag van Passendale herdacht. We verwijzen graag naar de woorden die prins Charles uitsprak op de militaire begraafplaats Tyne Cot : “Hier staan we, om het offer van deze soldaten te herdenken en te beloven om hen nooit te vergeten.”

We mogen niet vergeten. Honderd jaar geleden publiceerden de Fronters hun eerste Open Frontbrief. De brief werd verspreid op een symbolische datum : 11 juli 1917. Met hun actie voor zelfbestuur en Vlaamse regimenten legden zij de basis voor de moderne Vlaamse Beweging. Een goede reden om dit feit te herdenken op de jaarlijkse Ijzerwake, en die heeft plaats op zondag 27 augustus.

Wim de Wit, voorzitter Ijzerwake : “Maar het gaat vandaag natuurlijk niet enkel over onze geschiedenis, hoe bepalend die ook is voor onze identiteit als Vlaming. Het is ook hoog tijd om de strategie van de Vlaamse Beweging te herdenken. Belgische staatshervormingen hebben ons een beetje autonomie gegeven, maar dat is meer schijn dan werkelijkheid. De miljardentransfers die het Waals cliëntelisme en de graaicultuur in stand houden, gaan onverkort verder.”

Gastspreker dit jaar is Jan van Malderen, oud-voorzitter van Pro Flandria.

Organisaties en personen kunnen nog altijd intekenen om de gesneuvelden te herdenken met een bloemenkrans. Prijzen variëren van 18 euro tot 108 euro.

Wie met de wagen komt : er is gratis parking vlak naast de weide. Maar er vertrekken vanuit heel Vlaanderen ook bussen. Een zitje kost 5 euro per persoon, en kinderen tot 12 jaar rijden gratis.

Nieuw : Ijzerfolk

De organisatoren van Ijzerwake zijn er, zeker na de aankoop van een tweede weide vorig jaar na een succesvolle geldinzameling, gerust op dat ze de werking nog lang kunnen voortzetten. En ze hebben goed geleerd uit het Ijzerbedevaart-débacle : ‘vernieuwingen’ die de trouwe bezoekers voor eht hoofd stoten, komen er zeker niet.

Wat er wel komt, zijn uitbreidingen en aanvullingen die de Ijzerwake als geheel aantrekkelijker maken voor een jonger publiek en relevanter maken voor de Vlaamse Beweging. Een eerste stap was de uitbouw van een Ijzerwakedorp, waar vooral boekenliefhebbers hun gading vinden : ook ’t Pal‘ieterke is daar aanwezig met een uitgebreide boekenstand. Een tweede stap wordt dit jaar het opstarten van ‘Ijzerfolk’, een programma met Vlaamse zang, muziek en dans op een tweede podium. Er komen optredens van Speelschaar Ossaart; van de groep ‘Jongvolk’; van de politiek geïnspireerde folkzangeres Gwende; van de groep ‘Peperkoek’ en van de vrij goed bekende groep ‘Tantris’.

“Op Ijzerfolk zal je horen wat op zovele muziekfestivals en op de VRT krampachtig onder de mat wordt geveegd : dat er vele zangers en muzikanten zijn die complexloos Vlaming zijn, en daar plezier en inspiratie uit putten”, melden de organisatoren.

Afspraak op zondag 27 augustus om 11.00u. bij het monument Gebroeders van Raemdonck in Steenstrate (Van Raemdonckstraat, Ieper).

Omdat, zoals prins Charles zei, we nooit mogen vergeten.

Voor alle praktische informatie verwijs ik naar www.ijzerwake.org . Telefoon : 03 / 238.27.49.

Karl van Camp

In

© ‘t Pallieterke