Extra controle op zwerfvuil en sluikstorten

Doe alsof je thuis bent. Gooi je afval niet op de grond.

Stoor jij je ook aan afval dat achterblijft op straten, pleinen en andere openbare plaatsen ? Je bent zeker niet de enige. Het straatbeeld wordt er immers niet mooier op. Bovendien heeft afval een grote impact op het milieu. Denk maar aan de plastic soep, dieren die verstrikt geraken in zwerfvuil of zwerfvuil dat via het veevoeder in magen van koeien terechtkomt. Bovendien kosten deze hopen afval ook hopen geld aan lokale en andere overheden.

De gemeenten en Mooimakers spannen zich al jaren in om sluikstort en zwerfvuil in te perken : ze sensibiliseren, organiseren opruimacties en zetten allerlei doelgerichte projecten op samen met lokale overheden en afvalintercommunales. Eind september gaan we een stapje verder. Dan geven we extra aandacht aan wat we ‘de handhaving van zwerfvuil en sluikstorten’ noemen. Een week lang, van 18 tot 24 september 2017, houden we in heel Vlaanderen dus een extra oogje in het zeil om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan.

sluistorten Geelhandlaan

Wat betekent dit concreet ?

Die week zullen er meer controles zijn, zowel anoniem als in uniform. Lichte overtreders worden aangesproken. Hen worden alternatieven voorgesteld. Bij zwaardere overtredingen wordt er zwaarder beboet. We gaan hierbij niet alleen voor een harde, maar ook een positieve aanpak : wie zijn zwerfvuil correct in de vuilnisbak gooit, mag rekenen op een complimentje.

www.hove.be

Foto’s (c) Gazet van Hove