De werken aan het landschapspark Fruythout (bronvallei van de Koude beek) zijn volop bezig. Nog een goede twee maanden werken en de eerste fase is afgewerkt.

Zaterdagavond verzamelden een kleine twintig belangstellenden voor een info-wandeling door het gebied o.l.v. de heer Hugo Waterschoot, voorzitter gemeentelijke Milieuraad Hove.

Stand van zaken :

In de oorspronkelijke bedding van de Koude beek blijft het riet staan. Het gebied is een oude zandduin uit de Ijstijd. De bodemsamenstelling richting Mortsel-Dorp (kalkzand) is al helemaal anders.

De Canadapopulieren zijn weggehaald. Er komen inheemse bomen in de plaats zoals lijsterbes, berk, eik, knot-eik.

De Koude beek ligt terug in haar oorspronkelijke natuurlijke bedding. Het grondwater staat er al terug in. Sommigen spreken reeds over het “Albertkanaal van Hove” enz… Het is een zachte oever met natuurlijke grond. De oude gegraven bedding van de Koude beek blijft nog even bestaan. Een aantal wilgen in de beek moeten eruit. Trekken per dag 800 liter water op. Men wil het water bufferen.

p1050571

De distels zijn de restanten van de bemesting van de gewezen maïsvelden. Binnen 4 à 5 jaar krijgt men er een normale flora als het fosfaat er verdwenen is.

De fauna is aan het terugkomen : vos, steenuil, hazen, vleermuizen, fazanten, de insekten zijn ook terug en dienen als voedsel voor boven-vermelden. Het natuurlijk evenwicht komt terug, ook al ziet het er nu nog niet zo uit. In de oude knotwilgen woont reeds de steenuil.

Men wil de waterberging behouden, het riet gaat men om de drie jaar maaien.

De paden kregen een goede fundering met steenslag; zorgen voor geen overstromingen bij veel regenval, geen wortels die erdoor groeien, geen muizennesten die putten veroorzaken, enz …

p1050574

De eerste twee jaar zal het gebied gemaaid worden door een landbouwer.

Er liggen nog sloven van de archeologen. Worden weggewerkt door te eggen.

Het hoogste punt in het gebied is het zandigst, dat is een goede plek voor berken.

In de boomgaard aan de Boechoutselei komen er imkerkasten van de kring uit Boechout.

Het afgegraven zand wordt gebruikt om speelbergen aan te leggen voor het jonge volkje…

p1050586

Foto’s © Gazet van Hove