Een dienstdoende burgemeester vervangt bij tijdelijke afwezigheid de zetelende burgemeester (ziekte, vakantie, zwangerschap, enz.), de eerste wordt door de tweede zelf aangeduid. Dit is in de praktijk meestal de eerste schepen en maar voor een beperkte periode.

In Hove duidde zetelend burgemeester Koen Volckaerts (nu enkele weken op vakantie) zijn partijgenote schepen van onderwijs, cultuur en woonbeleid Gerda Lambrecht (N-VA) aan als dienstdoende burgemeester. “Ik doe dit nu twee maal voor drie weken. Dit heeft geen financiële gevolgen voor mij” aldus de dienstdoende burgemeester.

Vorige jaren was de dienstdoende burgemeester meestal schepen van middenstand Bart Van Cauwenberghe (N-VA), maar deze gaat in augustus ook op vakantie. Gerda Lambrecht is de hele zomervakantie thuis. Ze nam reeds vakantie einde juni.

Gemeentehuis Lente

Werkdag van een burgemeester

Ik wist vroeger niet dat er bij het bestuur van een gemeente zoveel bij kwam kijken. Ik sta meestal rond 8.00u. ’s morgens op en lees dan eerst mijn mails en beantwoord er ook reeds een aantal. Tegen 11.00u. kom ik naar het gemeentehuis – soms vroeger op afspraak – en blijf hier meestal tot 14.30u. Soms eet ik broodjes hier op het burgemeesterskabinet. Daarna ga ik naar huis want ik heb op het gemeentehuis geen bureau. Ook niet in de gemeenteschool. Mijn dossiers steken thuis waar ik verder werk tot soms een stuk in de avond. Burgemeester Volckaerts zit iedere dag van 7.30u. tot 17.00u. op zijn kabinet in het gemeentehuis” aldus Gerda Lambrecht.

GVH : Wat is er leuk, minder leuk aan uw schepenmandaat ?

“Het leuke is dat ik veel volk heb leren kennen. Voorheen was ik in Hove niet zo gekend. Ik heb verschillende vriendschappen gesloten, meestal met vrouwen van 50 plus. Daarvan zijn er nog meer lid van verenigingen. Jonge mensen engageren zich niet veel meer in verenigingen.

Iets minder leuk heb ik nog niet direct meegemaakt. Minder leuk is daarom niet negatief, het is een uitdaging. Op de gemeenteraad erger ik mij niet als er een oppositielid een show wil opvoeren. Ik ken mijn dossiers en bereid me steeds goed voor.”

GVH : Hoe kijkt u naar uw verwezenlijkingen vanuit het schepencollege ?

“In de school zijn we met een doorlichting van de Kunstacademie bezig. Er is een volledige vernieuwing aan de gang. Er komt een nieuwe studierichting bij. Dit geeft een nieuw elan. We zijn nu bezig met een lokaal aan het zoeken voor de afdeling keramiek.

In de gemeentelijke Albrecht Rodenbachschool werd er een nieuwe directeur aangesteld. Heel het lerarenkorps kon zich kandidaat stellen maar er waren slechts drie kandidaten. Degene met de beste uitslag werd aangesteld. In september komen er drie nieuwe onderwijzers bij in de school. Dan zal het evenwicht man-vrouw wat hersteld worden en dit kan een nieuwe dynamiek geven. In de school worden de leervakken aangepast. Er staat in samenwerking met de gemeentelijke Kunstacademie een nieuw project ‘muzische vorming’ op stapel : kinderen kunnen één lesuur kiezen uit schilderen of keramiek. Later kunnen ze misschien doorgroeien naar de Kunstacademie.

Op cultureel vlak brachten we een nieuwe programmatie in ‘Da Capo’ op gang. Met wisselende opkomsten van bezoekersaantallen : soms een volle zaal, soms maar dertig toeschouwers. Maar de artiesten zelf vinden het goed.

Binnenkort rolt er ook een boekje over het roerende erfgoed in Hove van de persen.

Wat het woonbeleid betreft is het RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) Weldadigheidsstraat in de maak. Er komen 22 sociale woningen van maatschappij ‘De Ideale Woning’. Het OCMW-Hove heeft nog gronden achter het Cantershof liggen. De gemeente heeft zelf geen gronden voor een project. Met het OCMW-Antwerpen onderzoekt men nu wat er eventueel mogelijk is met hun gronden die in de aanbieding staan.”

p1050555 

Foto’s © Gazet van Hove.