Opnieuw & Co kampioen hergebruik

HERGEBRUIK PER INWONER PER JAAR : OPNIEUW & CO KOPLOPER IN VLAANDEREN

Goederen hergebruiken is beter dan recycleren, verbranden of storten van afval. Al jaren wordt in Vlaanderen sterk ingezet op hergebruik. Vandaag zijn er 30 kringloopcentra die samen 135 kringloopwinkels uitbaten. Opnieuw & Co loopt hierin al een tijdje op kop.

Het succes van deze sector wordt uitgedrukt in kilogram hergebruik per inwoner per jaar. De inwoners van de tien gemeenten waar Opnieuw & Co herbruikbare goederen inzamelt doen massaal en actief mee. Deze tien gemeenten zijn : Boechout, Duffel, Edegem, Hove, Kontich, Lier, Lint, Mortsel, Nijlen en Ranst. De goederen worden op 5 verschillende manieren ingezameld :

 Spullen worden binnengebracht in de kringwinkels van Opnieuw & Co (Duffel, Kontich, Lier, Mortsel en Kessel (Nijlen) en het magazijn in Mortsel).

 Iedere inwoner van de 10 gemeenten kan gratis gebruik maken van onze ophaaldienst. De herbruikbare spullen moeten op het gelijkvloers klaarstaan en, indien ze niet in het geheel door de voordeur kunnen, gedemonteerd zijn. Het demonteren van goederen, het naar beneden halen van een verdieping en volledige inboedels weghalen kan ook mits betaling. Hiervoor komt Opnieuw & Co langs om gratis een offerte op te maken.

 via de vele Opnieuw & Co kledingcontainers langs de openbare weg.

 Herbruikbare goederen kunnen worden afgeven op de containerparken in de tien gemeenten.

 In Nijlen, Duffel, Mortsel, Boechout en Kontich organiseren we 4 maal per jaar een huis-aan-huis textielophaling.

P1040085

Het verhaal van geven… In 2016 werd er zo maar eventjes per inwoner meer dan 12 kilogram in hergebruik gebracht in deze tien gemeenten samen. OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij, verwacht dat de kringwinkels in Vlaanderen er voor zorgen dat er tegen 2022 zeven kilogram wordt ingezameld. Sinds 2015 zit Opnieuw & Co reeds aan dit cijfer. De verwachtingen zijn dat tegen 2022 er 14 kilogram aan herbruikbare goederen wordt ingezameld. Het dubbele van wat voorgeschreven is !

De verschillen tussen de tien gemeenten van Opnieuw & Co zijn groot. Ranst bengelt achteraan met 4,09 kilogram aan hergebruik per inwoner. Dan volgt Boechout met 7,86 kg en Edegem met 9,30 kg. Alle andere gemeenten realiseerden meer dan 10 kg hergebruik per inwoner.

Duffel scoort het hoogst en is koploper in Vlaanderen met 15,72 kilogram hergebruik per inwoner per jaar. Op de tweede plaats volgt Mortsel en op de derde plaats Nijlen.

Opnieuw & Co bedankt uitdrukkelijk alle 200.000 inwoners uit de tien gemeenten. Het enthousiasme en de hoge participatiegraad is een voorbeeld voor Vlaanderen. Zij tonen aan dat er heel wat goederen een tweede, derde, vierde, … leven kunnen krijgen.

P1040088

… en kopen. Opnieuw & Co kreeg niet alleen meer goederen. Er werden nog nooit voor zoveel mensen nieuwe goederen gevonden. We vonden in 2016 voor 1.991.680 stuks een nieuwe eigenaar. Een record ! Dit zorgde voor 385.245 kastickets. Alle vijf kringwinkels en onze outletshop De Kilomeet deden het goed. Mensen zijn zot van onze producten. De goede kwaliteit en de scherpe prijzen doen het. Heel wat verschillende klanten komen langs : nostalgici, budgetkopers, verzamelaars, ecologisten, handelaars, … en van alle leeftijden, zowel mannen als vrouwen, met een heel gevarieerde scholing, … dit wees onze klantenbevraging uit.

De 3 best verkochte productgroepen in 2016 waren :

 Kleding vertegenwoordigt 35,53% van het totale omzetcijfer. Een stijging van 5,39% t.o.v. vorig jaar.

 Ook de omzet van de meubelen blijft stijgen, er werd 4,26% meer verkocht dan in 2015. Dit komt neer op bijna 18,16% van de totale omzet.

 Op de 3de plaats staat huisraad .

P1040115

Sociale (economische) tewerkstelling

In 2016 stelde Opnieuw & Co een recordaantal personen te werk ; nl. 361 personen in volgende statuten : leidinggevenden, medewerkers doelgroep sociale werkplaats, leerwerknemers (art. 60-statuut via OCMW), medewerkers via projecten arbeidszorg en justitiehuizen (alternatieve straffen) en stagiairs.

Wie kring die wint ! Je geraakt van je overbodige spullen af, klanten kunnen goede producten aan scherpe prijzen kopen, de tewerkstelling van mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt vaart er wel bij en de afvalberg wordt gevoelig kleiner. Iedereen wint bij hergebruik !

Winkelvestigingen Opnieuw & Co :

Opnieuw & Co vzw, Hondiuslaan 46, 2570 Duffel

Opnieuw & Co vzw, Borsbeeksebinnenweg 51, 2640 Mortsel

Opnieuw & Co vzw, Antwerpsesteenweg 387, 2500 Lier

Opnieuw & Co vzw, Prins Boudewijnlaan 1, 2550 Kontich

Opnieuw & Co vzw, Grote Steenweg 55, 2560 Kessel (Nijlen)

Outletshop De Kilomeet, Vredebaan 77, 2640 Mortsel

Meer info ? Neem dan contact op met KOEN GOEMANS, Directeur, GSM : 0478 / 66 66 05 – TEL. 03 / 488 38 83 info@opnieuwenco.be  – www.opnieuwenco.be

P1040123
Opnieuw & Co. Mortsel heeft sociaal restaurant

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.