Hove doet mee aan “BE Alert”

Een grote brand, een rookwolk of een stroomonderbreking ?

Bij een ernstige noodsituatie in onze gemeente wil het gemeentebestuur de inwoners graag snel verwittigen zodat ze privé de nodige maatregelen kunnen nemen.

Rode kruis

 

BE-Alert

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid de inwoners verwittigt en instructies geeft bij een noodsituatie. Dankzij BE-Alert kan een burgemeester, de gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken een bericht uitsturen naar iedereen op wie de noodsituatie impact heeft. Zo krijgen alle betrokken inwoners snel de nodige aanbevelingen (bv. ramen en deuren sluiten bij een brand, binnen blijven, …).

Officiële, correcte informatie, direct van de bron. BE-Alert gebruikt verschillende kanalen om te waarschuwen. Je kan een BE-Alertbericht ontvangen via een sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of een e-mail. BE-Alert heeft voldoende capaciteit om een groot aantal inwoners, via verschillende kanalen tegelijkertijd, op de hoogte te brengen.

Onze gemeente doet ook mee en is zich tijdens de vakantiemaanden in orde aan het brengen om mee in te stappen. Een aantal extreem-linkse elementen lanceerden via facebook nep-nieuws dat Hove niet mee doet. “Niets is minder waar. Hove schrijft zeker in op BE Alert. Wij werken eraan en lopen niet eerst naar de Gazet om een grote show op te zetten. Wij werken op voldongen feiten” aldus Hove’s burgemeester Koen Volckaerts.

Zoveel mogelijk deelnemers

Na de officiële lancering is het heel belangrijk dat de burgers zichzelf inschrijven op BE-Alert. Je kan verschillende adressen en verschillende telefoonnummers registreren. Registreer dus zowel je thuis- als je werkadres en je blijft steeds op de hoogte. Bij een grote noodsituatie kan er ook een bericht worden uitgestuurd op basis van locatie. Iedereen die fysiek aanwezig is in die zone krijgt dan een sms. Dit systeem is uniek in België. Zo kan je dus ook verwittigd worden als je een dagje (aan zee, in de Ardennen,…) bent of een uitstap maakt naar (de zoo, de cinema, het voetbal,…). Inschrijven is volledig gratis.

www.be-alert.be/nl .

Foto’s (c) Gazet van Hove