Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft de erkenning opgeheven van de Fatih-moskee in Beringen. “Ik stel vast dat in die moskee doelbewust bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet of zelfs worden uitgesloten. Het zijn met name de aanhangers van de Gülen-beweging die er geviseerd worden : een beweging die in ons land nochtans niet als extremistisch of staatsgevaarlijk wordt beschouwd”, aldus minister Homans.

In het kader van de erkenningsprocedure ontving de minister een brief van de Fatih-moskee. Daarin staat over de Gülen-beweging letterlijk het volgende te lezen : “De genoemde beweging wordt verantwoordelijk geacht voor de op 15 juli 2016 uitgevoerde couppoging in Turkije en als schadelijk beschouwd.” In de brief wordt die beweging bovendien in één adem genoemd met de internationaal erkende terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Naar eigen zeggen heeft de Fatih-moskee ook “een fundamentele religieuze en maatschappelijke verantwoordelijkheid om alle soorten organisaties te bestrijden, die de religieuze overtuigingen van de mensen willen exploiteren en beledigen, die de neiging tot geweld hebben en die het welzijn van de samenleving in gevaar kunnen brengen.”

IS

Subsidies kwijt

Met de intrekking van haar erkenning verliest de Fatih-moskee ook haar subsidies. Ook de imam van de moskee kan niet langer rekenen op een toelage van de overheid. “Maar bovenal geven we een krachtig signaal dat we dit niet tolereren in Vlaanderen. Als minister van onder andere Integratie kan ik niet dulden dat er mensen tegen elkaar worden opgezet of bevolkingsgroepen worden uitgesloten. Dat blijkt in de Fatih-moskee in Beringen wel het geval te zijn, wat ook bevestigd wordt in hun antwoord”, besluit minister Homans.

p1050099

Foto’s (c) Gazet van Hove.