HOVE / LINT

In opvolging van besprekingen in de intergemeentelijke werkgroep TD+, een gezamenlijke werkgroep van de commissies (F)IGS, de gemeenteraden, de afzonderlijke commissie(s) (F)IGS en een gezamenlijke bespreking tussen de schepencolleges van Hove en Lint werd het voorstel voorgelegd waarbij de gemeenteraden goedkeuring geven aan het verder onderzoeken, uitdiepen en vormgeven van een intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de afdeling ruimte en de diensten vergunningen/werken van Hove en Lint

Hiervoor wordt een overlegorgaan (volgens de wettelijke verplichtingen) opgericht waarvan de samenstelling een vertegenwoordiging vooropstelt vanuit de minderheidsfracties (oppositie) van de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen en de gemeentelijke administratie. Dit voorstel beslist tot verder engagement om het gestarte traject inhoudelijk verder uit te diepen.

De gemeenten Hove en Lint vinden een mogelijke samenwerking het onderzoeken waard omdat ze met dezelfde uitdagingen geconfronteerd worden : verwerken van een stijgend aantal opdrachten, zoeken naar een nog hogere werkefficiëntie en het verwerven van meer kennis en expertise.

Proper Hove?

Kleine organisaties stoten meer en meer op problemen van schaalgrootte en hebben het moeilijk om bepaalde vacatures (o.a. ICT) in te vullen. Door samenwerking valt de puzzel in elkaar en kunnen de gemeenten Lint en Hove elkaars troeven delen en noden aanvullen.

Luc Vanrusselt, gemeentesecretaris Hove : “Beide organisaties moeten voor hun eerder beperkt grondgebied een eigen structuur met bijhorende infrastructuur uitbouvwen en onderhouden en hiervoor personeel inzetten. Een intergemeentelijke samenwerking biedt voldoende mogelijkheden om de werking te optimaliseren. Er zijn voldoende raakpunten tussen beide besturen qua personeel, infrastructuur en materiaal.” Zijn collega An Romeyns, gemeentesecretaris in Lint, vult aan : “Een gerichte en weldoordachte intergemeentelijke samenwerking van de afdeling Ruimte (Hove) en de afdeling Vergunningen & Werken (Lint) biedt efficiëntiewinsten, betere resultaten in het onderhoud van de gemeente en een betere dienstverlening voor de inwoners. Uiteraard beogen we een samenwerking op lange termijn en dus legislatuur overschrijdend.”

De samenwerking gaat door aangezien zowel de gemeenteraad van Hove (26 juni) als deze van Lint (27 juni) hun goedkeuring gaven. Of het effectief in een samenwerkingsverband uitmondt, wordt pas in november e.k. beslist.

Gemeentehuis Lente

Samenstelling overlegorgaan

De uiteindelijke keuze van de juridische, organisatorische en personeelsstructuur voor de samenwerking vereist voorbereidend onderzoek dat in de schoot van het Overlegorgaan IGS (Intergemeentelijke Samenwerking) wordt gerealiseerd. In dit orgaan zetelen de beide burgemeesters, de schepenen van Openbare werken, de schepenen van Ruimtelijke Ordening, de schepenen van Personeel, twee vertegenwoordigers van de minderheidsfracties (oppositie) uit beide gemeenteraden, de gemeentesecretarissen en financieel beheerders van beide gemeenten, het afdelingshoofd Ruimte van Hove, het diensthoofd Stedenbouwkundige Vergunningen van Lint en de medewerker Financiën van Lint. Experten inzake juridische, organisatorische en personeelsaangelegenheden kunnen met een ondersteunende rol worden opgenomen. Via de gemeenteraadscommissies koppelt het overlegorgaan zijn bevindingen terug aan de respectievelijke gemeenteraden. Deze laatsten zullen op basis van de aangereikte info verdere beslissingen nemen voor de verwezenlijking van de intergemeentelijke samenwerking Hove-Lint.

p1040773

Foto’s © Gazet van Hove.