Burgemeester Volckaerts ging niet naar de receptie op het koninklijk paleis van Laken

Gisteren nodigde koning Filip en zijn gevolg alle 589 burgemeesters van dit federale land (NL/F/D) uit op zijn exclusief optrekje van het kasteel van La(e)ken/ Brussel. Het is een traditie dat de koning “zijn vertegenwoordigers” op het nationale grondgebied uitnodigt. Normaal vond zulke manifestatie jaarlijks plaats om de vele burgemeesters beter te leren kennen. Het was al een tijdje geleden, zo’n 15 jaar om precies te zijn, onder het vorige vorstendom van Albert II, de vader van de huidige koning en anderen, dat zulke manifestatie nog eens plaats vond.

In totaal waren er een kleine 500 burgemeesters naar het kasteel van La(e)ken afgezakt. Een kleine honderd burgemeesters gingen dus niet op de uitnodiging in. Sommige burgemeesters reisden samen en legden een busje in naar Brussel. De burgemeester van Boechout ging vanaf het station van Brussel-Noord met een huurfiets naar het paleis van La(e)ken.

Vele burgemeesters genoten van deze uitnodiging. Een aantal brachten ook geschenken mee o.a. in de vorm van culinaire specialiteiten van hun gemeente. Na een korte toespraak van de Koning, waarin hij de burgemeesters dankte voor hun inzet voor de maatschappij, was er een korte receptie om te ‘netwerken’. Na een uurtje was alles al voorbij en konden de burgemeesters beschikken en terug naar hun (verre) woonsteden trekken : van Knokke tot Arlon en van De Panne tot Eupen.

Gemeentehuis Lente
gemeentelijke dossiers gaan voor op nutteloze recepties

Hovese burgemeester werkte gewoon voort

Onze Hovese burgemeester kreeg ook een uitnodiging van ‘het paleis/le palais’ maar ging niet op het aanbod in. “Ik werkte hier aan een aantal dringende dossiers verder. Er stond in de namiddag ook een belangrijke vergadering op de agenda waar we de personeelsleden informeerden rond de intergemeentelijke samenwerking met de gemeente Lint. Ik vertegenwoordigde er het Hovese College van Burgemeester en schepenen. Dit zijn belangrijkere zaken dan een uurtje gaan koekeloeren op een Brussels kasteel waar je toch niets belangrijks tegen de koning kan zeggen. Wat die geschenken betreft : de koning verdient genoeg om zijn eigen bier en culinaire specialiteiten te kopen. Als hij bier uit Hove wil, moet hij maar naar de Keukenbrouwers in de Vredestraat komen” aldus burgemeester Koen Volckaerts (N-VA).

Er waren nog verschillende andere burgemeesters uit onze regio afwezig op deze koninklijke receptie in Brussel.

P1040428
wat werd er geschonken op het koninklijk paleis ?

Commentaar

De Hovese burgemeester en de andere afwezigen hadden overschot van gelijk dat ze geen tijd verspeelden aan deze nutteloze en dure show op het koninklijk paleis. Sommige burgemeesters verliezen hier met de lange heen- en terugreis een hele werkdag mee. In de Vlaamse en Waalse steden en gemeenten zijn er belangrijkere dossiers te behandelen dan enkele glazen champagne of wijn te drinken met uitzicht op de koninklijke serres van La(e)ken. Na een uurtje was de show reeds gedaan. Wat kan men op zulke tijd bespreken ?

En past een erfelijke monarchie nog wel met een democratie ? In de 21ste eeuw ? Over de kostprijs zullen we beter zwijgen …

Republiek Vlaanderen
Art. 1 Statuten N-VA

We vragen ons ook af wat de socialisten (SP-a en PS) op zulke receptie gaan doen ? Zijn zij als vertegenwoordigers van de kleine man geen overtuigde (volks)republikeinen ? Blijkbaar niet, het is ver gekomen dat socialisten collaboreren met de klasse-vijand en zich ook vergrijpen aan de armsten in de maatschappij, de daklozen. Welke socialist durft de koning voor te stellen om één van de twee koninklijke paleizen in Brussel open te stellen voor de opvang van de daklozen ? Geen enkele ! Samu-scandale !

Als de koning en zijn gevolg zijn 589 gemeenten (NL/F/D) beter wil leren kennen, dat hij dan iedere gemeente eens persoonlijk bezoekt. Dan zal hij meer te weten komen dan op kunstmatige recepties waar enkele ‘gatlikkers’ wat nietszeggende ‘flauwe kul’ debiteren. In Hove is de koning nog nooit officieel op bezoek geweest. We zijn benieuwd hoe lang het nog zal duren eer hij eens langs komt ? De Hovenaars betalen via de belastingen mee het riante loon van de koning en zijn gevolg !

De Hovese burgemeester en zijn collega’s uit de regio kunnen misschien beter de broer van de koning, prins Laurent, eens uitnodigen naar Hove. Dan kunnen we samen nog gezellig wat pinten drinken bij “de Keukenbrouwers” en komen we nog wat interessants te weten over Laurents’ stichting rond dierenwelzijn.

p1040616
prins Laurent kan in Hove nog wat interessants komen vertellen over dierenwelzijn …

Foto’s © Gazet van Hove – coverfoto Koninklijk Paleis Brussel, Paleizenplein.