De Vlaams-nationale fractie Vuye&Wouters publiceerde enkele maanden geleden hun “ontgrendelboek”, eveneens een bijzonder lichtpunt in deze onzekere tijden. Men zal zich herinneren dat de federale parlementsleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters binnen N-VA communautaire hardliners waren, die het niet namen dat N-VA het communautaire dossier nog langer in het vriesvak wilde bewaren. Het kwam uiteindelijk tot een splitsing en de twee Vlaams-nationale rebellen hebben voortaan een eigen, actieve fractie.

P1030329
Veerle Wouters en Hendrik Vuye in Hove, 2016

In Vlaams-nationale kringen hoort men wel vaker dat de befaamde Belgische grendels elke verdere stap in de staatshervorming doen afhangen van de goodwill van de Franstaligen. In dit boek ontkrachten de beide kamerleden deze stelling. Volgens hen bestaat er gewoon géén Grendelgrondwet, want elke grendel kan worden ontgrendeld, en dat proberen de twee auteurs grendel per grendel aan te tonen.  Terecht verwijzen ze in het woord vooraf naar het feit dat sommige grendels er pas gekomen zijn als Vlaamse eis bij een staatshervorming.  Sommige grendels waren in het begin géén grendels, etc.
Is dit boek een communautaire tijdbom ? Want Vuye en Wouters gaan ook verder dan het louter ontgrendelen van de grendels : “De geschiedenis van het Belgisch staatsrecht is een opeenstapeling van ongrondwettelijkheden. Prinsen die hun recht op de troon verloren zijn, worden toch koning.

P1020109
Wetstraat, Brussel

Parlementen die ongeldig zijn samengesteld, nemen de belangrijkste beslissingen. Verkiezingen die strijdig zijn met de Grondwet, worden ongestraft georganiseerd. Verdragen die in strijd zijn met de Grondwet worden goedgekeurd en eens goedgekeurd hebben ze voorrang op de Grondwet. Democratie en federalisme zijn er gekomen in strijd met de Grondwet. Bij staatshervormingen neemt men het niet al te nauw met de Grondwet”.

P1020105
Federaal Parlement, Brussel

Veerle Wouters en Hendrik Vuye roepen de Vlamingen, de Vlaamse meerderheidspartijen vooral op om de wegen en manieren die in het boek zijn vermeld per grendel, ook te gaan toepassen, en dit hopeloos vergrendelde land te ontgrendelen, fundamentele stappen te zetten op het vlak van een nieuwe staatshervorming. “Indien België vergrendeld blijft, dan is het omdat vele Vlaamse partijen onderdeel zijn van het Belgische establishment. Zij hebben in het verleden mee de grendels goedgekeurd. Ze hebben nadien toegelaten dat de Franstaligen de grendels bijzonder ruim hebben geïnterpreteerd. En vooral, ze doen alsof de grendels een juridische fataliteit zijn, alsof ontgrendeling niet mogelijk is. Wat een leugen !”

p1040641
N-VA-ondervoorzitter Sander Loones met het boek

De hamvraag blijft voor mij, na jarenlang militeren in de radicale Vlaamse Beweging, of de Vlamingen en of de Vlaamse traditionele partijen de durf hebben om de grendels te ontgrendelen – bijvoorbeeld als dit tégen de zin van de Franstaligen in moet gebeuren ? De tweede hamvraag is voor mij of de Vlaamse partijen buiten de Grondwet durven treden om Vlaanderen op de sporen naar onafhankelijkheid te zetten. Ik ben eerder pessimistisch op dat vlak, al reiken de parlementsleden Vuye en Wouters heel veel materiaal aan om direct aan de slag te gaan.

En ondanks de bijzonder ingewikkelde staatsstructuur leest dit boek bijzonder vlot !

Afbeeldingsresultaat voor sleutels tot ontgrendeling

Vuye, H., en Wouters, V., Sleutels tot ontgrendeling. Uitdagingen aan de Vlaamse meerderheid, 2017, Uitgeverij Doorbraak, 233 blz., ISBN  9789492639004.

Foto’s (c) Gazet van Hove.