Tijdens het weekeinde van 17 en 18 juni jl. had in zaal Da Capo de jaarlijkse tentoonstelling plaats van de afgestudeerde studenten van de Hovese Kunstacademie. Op vrijdagavond had de proclamatie plaats gevolgd met een receptie voor de aanwezigen. Zoals steeds waren de meeste aanwezigen dames van 40+. Misschien eens een oproep lanceren om meer heren naar de Kunstacademie te lokken als student.

p1050313

Toespraak schepen van cultuur en onderwijs Gerda Lambrecht :

“Goede avond dames en heren,

Welkom op de openingsavond van de eindejaarstentoonstelling van de hogere graad van onze Hovese kunstacademie.

Weeral een jaar voorbij, de tijd vliegt.

Een bewogen jaar, mogen we wel stellen. We hebben afscheid genomen van onze vorige directeur Boud Cielen die vervangen werd door Greet D’hondt, die met veel enthousiasme haar taak heeft aangevat. Greet is natuurlijk niet onervaren. Als voormalig directeur van de kunstacademie van Westerlo is zij hier in Hove niet aan haar proefstuk.

En dat ze beroep heeft moeten doen op haar expertise, werd al snel duidelijk. Eind 2016 hebben we in de academie een doorlichting gehad van de Onderwijsinspectie waarin we niet zo positief beoordeeld werden. Ik vertel niets nieuws dat sommige lokalen voor verbeteringen vatbaar waren en dat er meer aandacht geschonken dient te worden aan de verschillende aspecten van interne en integrale kwaliteitszorg.

Als positieve noot vermeldde de inspectie nog dat zij ervan overtuigd zijn dat de academie in samenwerking met de inrichtende macht, de gemeente dus, voldoende garanties kunnen bieden om de tekorten te remediëren.

Deze opmerking indachtig heeft de gemeente met ruggespraak  van de directie en de leerkrachten van de academie, al enkele pijnpunten aangepakt. Tijdens de komende maanden zullen, voor zover dit in onze mogelijkheden ligt, nog meer verbeteringen aangebracht worden met als doel de lokalen aan te passen aan de hedendaagse normen.  

Dat onze academie ondertussen een nieuwe dynamiek gekregen heeft is al te merken aan het nieuwe logo en aan de nieuwe website die vakkundig opgemaakt is door onze leerkracht keramiek Barbara Vandecauter. Bedankt daarvoor. Alle nodige info over dit weekend en cursussen vindt u daar terug.

De academie bestaat dit jaar 50 jaar. Ik heb vernomen dat dit in het najaar uitvoerig gevierd zal worden dus ik ga daar nu niet over uit wijden, dat is voor later.

Nu terug naar de kern van deze avond. We bevinden ons hier in zaal Da Capo waar een klein deel van de werken van de 9 kunstenaars die dit jaar afstuderen,  tentoongesteld staan.

Voor de keramiek zijn dat : Vera De Laet, Simone Lenaerts en Hild Adams,

leerkrachten : Stijn Yperman, Greet Vercammen en Barbara Vandecauter

voor fotografie : Tony Vuylsteke,

leerkracht : Arno Roncada

voor textielkunst : Zetti Savelkoul en Lieve De Bin,

leerkracht : Carine Heyligen

voor tekenen : Ilse Joris

leerkracht : Ief Claessen en Elke Matthijs

voor schilderen : Kristine Voet en last but not least Anthony Aussems.

leerkracht : Mark Verbraeken

p1050310

Deze laureaten zullen zo dadelijk door hun respectievelijke leerkrachten aan u voorgesteld worden.

Ik wou nog even mijn bewondering uitspreken, niet alleen voor de werken die hier uitgestald staan of hangen, maar ook voor al de andere die u dit weekend kan gaan bekijken. Hoed af voor de prestatie en vooral voor de inspiratie.

Geniet ervan, neem dit weekend de tijd om te gaan kijken naar de tentoonstelling en dan geef ik nu graag het woord aan de leerkrachten.

Ik wens jullie een  prettige vakantie en tot volgend jaar !”

Gerda Lambrecht

Schepen cultuur en erfgoed, onderwijs en naschoolse kinderopvang en woonbeleid

p1050309

Nadien was er nog receptie en ‘netwerken’.

Foto’s (c) Gazet van Hove.