Verboden vuur te maken en te roken in bossen en natuurgebieden, maar alle provinciale domeinen blijven open.

In heel wat provinciale bossen, parken en domeinen geldt een door de lokale brandweer en burgemeester opgelegd rook- en vuurverbod. Zo is het in het provinciaal domein Zilvermeer, De Nekker, Arboretum Kalmthout, Kesselse Heide en alle Kempense domeinen (Hoge Mouw, Prinsenpark, Hertberg) het geval.
logo provincie Antwerpen
Vanaf vanochtend geldt namelijk het hoogste alarmpeil in België en wordt het risico op natuurbranden zeer hoog. In de provincie Antwerpen blijven parken en groendomeinen open, maar wordt opgeroepen tot waakzaamheid.
Er wordt dus een algemeen rook- en vuurverbod opgelegd. Daarnaast willen we ook vragen om extra voorzichtig te zijn met afval, aangezien branden ook vaak via zwerfvuil beginnen.

Kerstboomverbranding
Provinciale domeinen als de Nekker, de Kempense domeinen of het Rivierenhof blijven de volgende dagen open. “We leggen wel een rookverbod op. Al is dat moeilijk afdwingbaar. De gemeente Mol heeft ook al een rookverbod opgelegd voor het Zilvermeer. We vragen aan de bezoekers van de groendomeinen om hun verstand te gebruiken”, zegt gedeputeerde van Recreatie- en groendomeinen Bruno Peeters.
P1030247
Niet in alle parken is de vegetatie en ondergrond hetzelfde en dus in natte gebieden als het Vrijbroekpark in Mechelen, is het risico niet zo groot, maar toch is het ook daar opletten.
Parken en domeinen worden dus voorlopig niet afgesloten, maar extra waakzaamheid van elke bezoeker, maakt dat we allemaal veilig deze weersomstandigheden doorkomen

Foto’s (c) Gazet van Hove.