Tsjechië zal niet langer immigranten uit Italië en Griekenland toelaten die hen worden opgedrongen door het spreidingsplan van de Europese Unie. Dat liet de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec weten na de wekelijkse vergadering van ministers op maandag. 

Afbeeldingsresultaat voor tsjechië vlag
vlag van de Republiek Tsjechië

Het agendapunt omschreven als geheim voor de aanvang van de vergadering. De uitkomst mocht echter wel geweten zijn. Minister Milan Chovanec zei dat het huidige spreidingsplan disfunctioneel is. Bovendien zorgt het systeem ervoor dat de veiligheid van heel wat Europese landen in gevaar komt, aldus de Tsjechische politicus.

“De regering accepteerde vandaag mijn voorstel om geen migranten meer op te nemen uit het spreidingsplan van de Europese Unie”, liet minister Milan Chovanec weten op Twitter.

Vláda dnes schválila můj návrh, že ČR už v rámci unijních kvót nepřijme žádné migranty. https://goo.gl/Gg41Nf 

Onder de huidige voorwaarden zou de Tsjechische Republiek om en bij de 2.600 immigranten opnemen. Tot op vandaag nam het Oost-Europese land er slechts 12 op van Griekenland. Tsjechië riskeert sancties van de Europese Commissie wanneer die nagaat in welke mate de Europese lidstaten hebben voldaan aan hun quota.

Volgens een Duits gelekt rapport staan er aankomende zomer tot 6,6 miljoen migranten rond de Middellandse Zee klaar om naar Europa te trekken. Hiervan 2,5 miljoen migranten in Noord-Afrika. Te midden van dit onheilspellende rapport ruziën Europese leiders over het EU-spreidingsplan van asielzoekers.

P1020901

Spreidingsplan

In september 2015 kwamen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken overeen om 160.000 vluchtelingen te spreiden over verschillende landen. Zo wou men de druk van de asielcrisis op Italië en Griekenland verminderen. De Oost-Europese landen staan in dit dossier echter lijnrecht tegenover Jean-Claude Juncker en zijn Europese Commissie. Nadat eerst Polen, Hongarije en Slovakije het spreidingsplan weigerden, wijst nu ook Tsjechië het plan van de Europese Commissie definitief af.

 

Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove op www.sceptr.net
Dries Van Langenhove is redactiechef Migratie & Integratie bij SCEPTR. Dries is politicoloog, jurist in spé en wereldberoemd in het Gentse studentenleven. Hij is lid van de Raad van Bestuur van de UGent en heeft een passie voor onderwijs en ondernemerschap.