Onderzoeksjournalist Dominique Soenens toont hoe er achter de schermen gelobbyd wordt.

door Sander Carollo – www.doorbraak.be .

Het louche werkwoord lobbyen doet denken aan duistere figuren die politici manipuleren in achterkamers. ‘Maar verloopt het ook echt zo ?’, vraagt freelance journalist Dominique Soenens zich in zijn boek af.

‘Als het over lobbying gaat, komt Europa vaak in beeld’, merkt Soenens terecht op. Wat de Wetstraat betreft is hier nauwelijks aandacht voor in de berichtgeving. Met dit boek vult de auteur deze lancune op.

Aan de hand van drie actuele dossiers – de farmaceutische industrie, de nucleaire sector en defensie – brengt Soenens in kaart hoe er gelobbyd wordt. Concreet bestudeert hij het gelobby omtrent medicijnen, kernenergie en de opvolger van de F-16. Hoe verloopt het proces en hoe transparant is alles ? Zijn onderzoek leidt alleszins tot verrassende inzichten.

Geld dollars

Aan dit boek is veel werk besteedt. Soenens sprak met meer dan honderd politici, lobbyisten, politicologen, kabinetsmedewerkers en andere betrokken. Sommigen verhulden weinig info. Anderen, een huidige minister in de federale regering of lobbyisten die Soenens’ vragen te vervelend vonden, weigerden zelfs om een interview te geven.

Vooraleer Soenens het gelobby in de eerder vermelde sectoren in kaart brengt, laat hij de lobbyisten zelf aan het woord. Zo vindt Jeroen Wils, communicatie-expert bij pr-bureau Bepublic het woord lobbyen te negatief en gebruikt hij de term ‘public affairs’. ‘Ik informeer belangrijke groepen over een bepaalde problematiek’, verwoordt Wils. Daarvoor gebruikt hij het liefste onafhankelijke experts om informatie zo geloofwaardig mogelijk over te brengen.

P1020109

De lobbyisten waarmee Soenens sprak beamen ook de belangrijke rol van kabinetsmedewerkers. Overigens zijn zowel de Wetstraat als de lobbyisten geen voorstander van een transparantieregister. ‘Het is veel te beperkend en – vooral – het is niet duidelijk wie je precies als lobbyist moet beschouwen en wie niet’, is een van hun tegenargumenten in dit boek.

P1020105

Lobbyen in de Wetstraat leest als een spannend verhaal. De drie cases die Soenens uitkiest zijn actueel en van maatschappelijk belang. In dat opzicht koos hij stevige bouwstenen om een goed verhaal over lobbywerk in de Wetstraat te maken.

 

Dominique Soenens, Lobbyen in de Wetstraat. Uitgeverij Epo, 2017, 247 blz., 19.9 €, ISBN nummer : 9789462671089.
Foto’s (c) Gazet van Hove.