“Levende dode slaapt op dode dode”

Clochards overnachten op graf ‘onbekende soldaat’ in Brussel

Onze hoofdstad telt in verhouding tot zijn bevolking veel meer (verdoken) armoede dan Vlaanderen en Wallonië samen. In Brussel slapen iedere avond honderden mensen ‘onder de blote hemel’. De ongecontroleerde migratie is hiervan één van de oorzaken. Deze mensen zoeken hun onderkomen in trein- en metrostations, parken, winkelgaanderijen, garages, … plaatsen die warmer en droger zijn dan in een open veld onder de blote hemel. Vaak zorgen ze er voor de nodige overlast.

Eén van deze plekken die in trekt zijn bij de Brusselse daklozen en clochards is ondertussen het nationale grafmonument van de ‘onbekende soldaat’ geworden, gelegen aan de Koningsstraat in de regeringswijk van Brussel. De N-VA heeft op enkele tientallen meter verder haar partijhoofdkwartier.

p1040927
de hond bewaakt zijn ‘baasje’

Het Brusselse monument van de ‘onbekende soldaat’ is in tegenstelling met zijn Franse evenknie aan de Arc-de-Triomphe in Parijs en zijn Russische op het Rode Plein in Moskou niet 24 uur en 7 dagen bewaakt door militairen of politieagenten. In Brussel is het dus mogelijk dat er een clochard (met zijn hond als bewaker) komt overnachten op het graf. De “eeuwige vlam” van het monument zorgt voor de nodige ‘warmte’ … Dit zou men in Parijs of Moskou eens moeten proberen … men kreeg enkele jaren gratis kost en inwoon in een gevangenis.

Dagelijks stoppen er aan de Koningsstraat tientallen autobussen die een stadstoer maken met meestal buitenlandse toeristen voor het monument van de ‘onbekende soldaat’. De fototoestellen doen er hun werk. Deze beelden gaan de hele wereld rond. De imagoschade van “het roemrijke vaderland” kan niet groter zijn ! Maar had dit roemrijke vaderland wel een imago in de wereld …???

p1040929
mooi zicht voor buitenlandse toeristen

Waar blijven nu de reacties van de zgn. ‘vaderlandslievende verenigingen’ om deze ontering van het grafmonument te herstellen met een tricolore parademars ? Moet de francofone Brusselse bourgeoisie, die toch zo gehecht zijn aan het ‘roemrijke vaderland’, niet zelf instaan voor de bewaking van ‘hun heiligdom’ ? Waarom stellen ze er geen BuurtInformatieNetwerk (BIN) in of richten een Burgerwacht in, zoals in 1830 ?

p1040928
monument ‘onbekende soldaat’, permanente ontering door clochards

In Brussel staat er aan het Paleizenplein, een kilometer verderop, nog een groot paleis leeg. Er woont zelfs geen kat ! Kunnen ze daar geen zaal vrijmaken om de Brusselse clochards (en hun honden) in op te vangen ? Want één van onze prinsen is toch een grote dierenvriend !?

P1020098
leeg paleis Brussel, goed voor opvang daklozen en clochards …

Foto’s © Gazet van Hove.