CD&V als enige partij aanwezig op Antwerpse moslimbeurs

Afgelopen weekeinde vond in Antwerp Expo (ex-Bouwcentrum) aan de Jan Van Rijswijcklaan de vierde moslimbeurs plaats. Om commerciële redenen werd de naam veranderd naar ‘Medina Expo’. Volgens de organisatoren heeft de beurs tot doel om de kloof tussen moslims en niet-moslims te verkleinen en aandacht te schenken aan startende ondernemers.

Op deze beurs kon men allerlei stands aantreffen : halal-eten, reisbestemmingen in de Arabische wereld, kleding, veel stands van een specifieke moskee ergens in Vlaanderen, islamitische uitvaartverzorging, islamonderricht in het onderwijs en erbuiten, boeken, enz …

De spuitwatergigant SPA deed er een onderzoek naar nieuwe frisdranken die ze recent lanceerden maar die nog weinig aftrek vonden bij de islamitische gemeenschap. Hovenaar Jan Leyers was er ook aanwezig met een VRT-cameraploeg en maakte er de nodige opname voor een uitzending in het najaar. Hij had een uitgebreid gesprek met de organisatie “4 new-moslims”, een vereniging van mensen die zich recent tot de islam hebben bekeerd.

De aanwezigen op deze beurs zijn voor het overgrote deel moslims, waarvan vele jonge vrouwen. Slechts enkele blanke autochtonen lopen er om diverse redenen rond (vrienden, bekeerlingen, journalisten, potentiële toeristen,…).

p1050071
de CD&V-stand op de moslimbeurs

 

CD&V toch een “moslimpartij” !?!?

Van autochtone kant waren er stands van de (katholieke) Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, de zelfstandigenorganisatie UNIZO, de Bond Zonder Naam, het ABVV/BBTK en de politieke partij CD&V (Christen Democratisch & Vlaams) via hun jongerenafdeling. Begin april jl. was er nog een zware politieke rel met staatssecretaris voor gelijke kansen Zuhal Demir (N-VA) die de CD&V bestempelde als de enigste moslimpartij in Vlaanderen. Deze uitspraak zette veel kwaad bloed bij CD&V , vnl. bij voorzitter Wouter Beke. Hij eiste excuses maar kreeg die niet.

Intern is er binnen CD&V, vnl. in de provincie West-Vlaanderen, veel wrevel over de volgens contestanten “te linkse partijlijn en het openlijk flirten met de islam”. Deze menig wordt vnl. verkondigd door volksvertegenwoordiger Hendrik Boogaert en staatssecretaris Pieter De Crem.

p1050053

Homohaat en seksslavernij

Het rechts-nationalistische Vlaams Belang organiseerde op zaterdagnamiddag een korte protestmanifestatie met een honderdtal aanhangers voor de ingang van het gebouw. Hierbij werd in het bijzonder de controversiële gastspreker en Amerikaanse professor Nouman Ali Khan geviseerd, die volgens Kamerlid Filip Dewinter “homohaat, seksslavernij, geweld tegen vrouwen en zweepslagen voor prostituees, pornoacteurs en overspeligen” propageert.

Vorig jaar trok deze beurs zo’n 7.000 bezoekers over het hele weekeinde. Dit jaar mikten de organisatoren op 10.000 bezoekers. Er kwamen in totaal een 8.000 bezoekers tijdens het weekeinde langs de beurs.

p1050065

Foto’s (c) Gazet van Hove