DEMOCRATIE ZKT VERTROUWEN

Peter Van Rompuy zoekt in zijn tweede boek naar een vertrouwensdemocratie.

door Sander Carollo – www.doorbraak.be .

Peter Van Rompuy – familie van – is Senator, Vlaams Parlementslid voor CD&V en schreef eerder al het lezenswaardige boek Economie zkt. Geluk – Hoe worden we welvarender én gelukkiger? (Lannoo, 2016). Een jaar later zoekt Van Rompuy nu naar meer vertrouwen in democratie.

‘De echte stille meerderheid moet nu spreken, vooraleer het geen meerderheid meer is’, schrijft Van Rompuy. ‘De meeste mensen van goede wil zijn nog altijd in de meerderheid. Zij moeten nu opstaan, als ze morgen niet willen wakker worden in een wereld waar anderen hun toekomst bepalen.’

De ondertitel van zijn boek luidt: ‘Een dam tegen populisme en extremisme’ en hiermee doelt Van Rompuy vooral op de recente feiten zoals de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump en het brexit-referendum. Van Rompuy gebruikt Trump vaak als voorbeeld van wat er fout loopt en omtrent de brexit geeft hij veel tegenargumenten. Over bijvoorbeeld de vluchtelingencrisis is hij minder uitgesproken.

Zijn boek bestaat uit twee delen. In deel 1, ‘Spiraal van polarisering’ heeft hij het over begrippen zoals populisme, polarisering en globalisering. Vooral het tweede deel is interessant, het eerste deel leest soms iets te wollig. In deel 2 ‘Vertrouwensdemocratie’ komt Van Rompuy met oplossingen voor meer vertrouwen. ‘Meer vertrouwen in de politiek, meer vertrouwen in de toekomst en meer vertrouwen tussen burgers’.

In het tweede deel staan veel concrete maatregelen, cijfers en grafieken. Van Rompuy neemt soms veel hooi op zijn vork en ziet veel oplossingen op Europees niveau (‘Méér Europa’). Hij gelooft alleszins niet in referenda en het aanduiden van parlementsleden via loting maar is meer gewonnen voor burgerbewegingen zoals Ringland.

Volgens Van Rompuy moet de politiek geen grote beloftes meer maken, maar de waarheid spreken en meer daadkracht tonen. Hij ziet trouwens geen kloof tussen de elite en het volk maar een tussen woord en daad. Hij wil daarom meer consequentie en ethiek in de politiek.

Ook burgers onderling moeten elkaar meer vertrouwen. ‘Het is alvast een teken aan de wand dat het meest verkochte plaatje in Vlaanderen ‘hier waak ik’ is, ook als men helemaal geen hond heeft. Wie de mensen rondom hem goed kent en zich door hen gesteund voelt, kijkt met meer vertrouwen naar de wereld’, schrijft Van Rompuy. Met de invoering van burgerdienst wil hij jongeren terug bij elkaar brengen rond gedeelde waarden zoals verantwoordelijkheids- en burgerzin. Van Rompuy doet ten slotte een pleidooi voor meer samenhorigheid en het verenigingsleven, ‘iets wat je niet van bovenaf kan opleggen’.

Afbeeldingsresultaat voor Democratie zkt vertrouwen

Peter Van Rompuy, Democratie zkt vertrouwen. Een dam tegen populisme en extremisme, Uitgeverij Lannoo, 176 blz., 2016, 19.99 €, ISBN nummer : 9789401444712 .
Coverfoto (c) Gazet van Hove, Peter Van Rompuy op Boekenbeurs Antwerpen, 2016.