De Hovese sportdienst organiseerde donderdag jl. samen met de duurzaamheidsambtenaar, politiezone HEKLA en enkele vrijwilligers van de Sportraad opnieuw het Grote Fietsexamen voor alle zesde leerjaren van de Hovese basisscholen. In totaal namen er een 150 tal leerlingen deel.

p1050044

Het Grote Fietsexamen test vijf basisvaardigheden die jonge fietsers onder de knie moeten hebben : rechts op de rijbaan fietsen, rechts afslaan, links afslaan, langs een hindernis fietsen en voorrang verlenen. Op deze manier krijgen ouders en leerkrachten een duidelijk beeld van de kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes van hun leerlingen/kinderen in het echte verkeer. De leerlingen fietsen individueel een vooraf uitgestippelde route waarbij observatoren noteren of de leerlingen alle verkeershandelingen goed uitvoeren. Nadien volgt een eindevaluatie en krijgt elke leerling een Fietsbrevet Goud waarop staat voor welke vaardigheden hij geslaagd is en voor welke hij best nog moet oefenen. Zo weten ook de ouders meteen hoe veilig hun kind kan fietsen.

Het fietsexamen vond plaats in de volgende straten : Rozenlei, Azalealei, Begonialei, Groenenborglei, Kapelstraat, Nieuwstraat, Meylstraat, Geelhandlaan en Mortselsesteenweg. We stelden vast dat op het kruispunt van de Azalealei met de Begonialei de leerlingen allemaal bij het naderen van een nakende afslag braaf hun linkerarm uitstaken om aan te geven dat ze gingen afslaan in de Begonialei, maar allemaal vergaten om naar rechts te kijken of er geen wagen of andere hindernis uit de Begonialei (zijde Mortselsesteenweg) kwam. De aanwezige controleur moest iedere leerling een kruisje achter zijn/haar naam zetten.

p1050048
leerlingen vergeten naar rechts te kijken …

Workshop dode hoek in Lint

Diezelfde dag stond er voor de zesde leerjaren ook een workshop dode hoek op het programma. Het is van groot belang dat kinderen zich bewust zijn van de gevaren die ze lopen wanneer ze vlak naast of achter een vrachtwagen fietsen. De workshop ging door in Lint, samen met de Lintse basisscholen. De sessies werden begeleid door politieagenten.

p1040684

Foto’s © Gazet van Hove.