Lokale overheden spelen een cruciale rol bij het afremmen van de klimaatverandering. Daarom nam de Europese Commissie het besluit om lokale en regionale besturen rechtstreeks te betrekken bij het halen van de Europese klimaatdoelstellingen.

Het instrument hiervoor is het ‘Burgemeestersconvenant’. Gemeenten en steden die dit convenant ondertekenen, engageren zich om concrete maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot op hun grondgebied tegen 2020 met minstens 20 % terug te dringen! Dit doe je niet door zomaar even het licht uit te schakelen. Het vergt een doordachte aanpak, metingen en concrete acties waarin IGEAN, als regionale coördinator, zorgt voor hulp en begeleiding. Lokale acties zoals de renovatie-audits, groepsaankopen, gratis duurzaam bouwadvies, bike to work,… helpen om dit doel te bereiken.

burgemeestersconvenant
Renoveren doe je met de renovatie-audit

Een woning energiezuinig maken lijkt een hele opdracht. Met de renovatie-audit wil je gemeente je daarbij helpen. Tijdens deze audit wordt je woning onder de loep genomen door een expert. Alle onderdelen van je woning worden bekeken. Denk hierbij aan het dak, de gevels en vloer, de beglazing, de verwarming, de verlichting, het waterverbruik, … Ook de mogelijkheden voor het plaatsen van een zonneboiler of zonnepanelen worden in kaart gebracht. Het resultaat van de audit is een overzichtelijk verslag op maat van je woning. Van elke voorgestelde maatregel wordt de terugverdientijd berekend. Je krijgt ook advies over premies en financiering. Je kan zelf kiezen welke voorgestelde investeringen je kan en wil uitvoeren, en welke bijhorende besparingen je daarmee kan realiseren. Voor het uitvoeren van de renovatie-audits hebben E-Manager en de energie coöperatieve Zuidtrant de handen in elkaar geslagen. Zij zullen de audit uitvoeren tegen een vaste prijs per woning. Sommige gemeenten geven een duwtje in de rug onder de vorm van een gemeentelijke premie waarbij een deel van de kostprijs van de audit wordt terugbetaald.
Infoavonden : waar en wanneer ?

Kom voor meer info naar één van de infoavonden. Mocht de datum in jouw gemeente niet schikken, dan kan je steeds terecht op een infoavond in een buurgemeente.

IGEAN nieuw logo

Boechout Edegem Mortsel
17 mei 2017, 20.00u. – Stadhuis, stadsplein 1, Mortsel
Essen Kalmthout Wuustwezel
16 mei 2017, 20.00u. – Oude pastorij, Essendonk 3, Essen

Kapellen Stabroek
11 mei, 19.30u., ’t Oud gemeentehuis, Antwerpsesteenweg 2, Kapellen

Kontich

23 mei, 19.30u., Halfdiep, Duffelsesteenweg 145, Kontich

Malle Zoersel

31 mei, 19.30u., Gemeenschapscentrum Alice Forceville, Sint Jozeflei 26, Westmalle

Niel Schelle

7 juni, 19.30u., Gemeentehuis, Fabiolalaan 55, Schelle

Ranst

8 juni, 20.00u., Den boomgaard, Antwerpsesteenweg 57, Ranst

Rumst

9 mei, 19.30u., Gemeentehuis, Koningin Astridplein 1, Rumst

Schilde

18 mei, 19.30u., De Brouwerij, Kerkstraat 17, Schilde

Schoten

24 mei, 19.30u., Kasteel van Schoten, Kasteeldreef 61, Schoten

Wijnegem Wommelgem

1 juni, 19.30u., C.C. ’t Gasthuis, Turnhoutsebaan 199, Wijnegem

Zandhoven

30 mei, 19.30u., Gemeentehuis, Liersebaan 12, Zandhoven.

 

Meer informatie :

Wouter Meersmans

verantwoordelijke inzameling & communicatie

Tel. 03 / 350 08 32

Mobiel 0479 / 20 33 42

wouter.meersmans@igean.be  –  www.igean.be .

Coverfoto : burgemeestersconvenant (c)  IGEAN.