Binnenkort nieuwe brasserie en speeltuin in Hof Ter Linden

EDEGEM

Serge De Groof wordt de nieuwe uitbater van de toekomstige brasserie “De Melkerij”

De 46 jarige Serge De Groof, econoom met reeds veel ervaring in de horeca – hij bezit o.a. De Melkerij in het Peerdsbos en de Riddershoeve in Schoten – zal in het Edegemse kasteelpark Hof Ter Linden een nieuwe culinaire tempel voor jong en oud uitbouwen. Tegen 1 maart 2018 moet alles klaar zijn !

Met een korte plechtigheid in het oud gemeentehuis werd alles officieel ondertekend door de betrokken partijen.

Het kasteeldomein van Hof Ter Linden werd in 2012 aangekocht door de gemeente Edegem, Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos, met steun van de provincie Antwerpen. De eigenaars hadden van bij het begin de ambitie om het parkdomein te ontwikkelen tot een grotendeels toegankelijk park waar zoveel mogelijk bezoekers van kunnen genieten.

p1040918

Om het kasteel en de koetshuizen een mooie rol te geven in het geheel wilden de eigenaars samenwerken met private partners. Ze gingen op zoek naar private commerciële projecten met een meerwaarde voor de gemeenschap en op het vlak van recreatie en toerisme. Voor het kasteel is er al een samenwerking met bvba Neuf, die er een businessclub runt en de locatie verhuurt voor feestelijkheden. Tijdens de afgelopen maanden werden op basis van een open oproep gesprekken gevoerd met kandidaten voor de twee koetshuizen. De onderhandelingen met de kandidaat voor het oostelijk koetshuis zijn lopende. Door de eigenaars is nu wel al besloten dat Serge De Groof de brasserie in het westelijk koetshuis zal uitbaten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Werknaam “Melkerij Hof Ter Linden”

“Wat we voor ogen hebben met de brasserie op Hof Ter Linden is een kindvriendelijke, laagdrempelige horecazaak waar jong en oud welkom zijn, alle dagen van de week is de zaak open. We voorzien een aangepaste kinderkaart, speelgelegenheid, een luiertafel, maar ven goed aangepaste toiletten voor mindervaliden; het is voor ons even belangrijk als een vlotte en vriendelijke bediening, democratische prijzen en een goede kwaliteit. We voorzien drie zalen : een hoofdverbruikszaal, een salon met open haard en een nog te realiseren veranda, samen goed voor ongeveer 150 zitplaatsen met elk hun afzonderlijke sfeer. De zalen zullen naadloos in elkaar overlopen in een interieur met warme kleuren en natuurlijke materialen. Op de bovenverdieping komt er een conciërgewoning, wat goed is voor de permanentie en de sociale controle op het domein.

Het terras in de tuin zal nog eens goed zijn voor 120 plaatsen. Daarachter willen we graag enkele kleine speelelementen voor de allerkleinsten voorzien. Niet te hoog, want het beschermde karakter van Hof Ter Linden is voor ons heel belangrijk. Het maakt onze brasserie zo waardevol” aldus een enthousiaste Serge De Groof.

Extra werkgelegenheid

Serge voorziet voor het draaien van deze nieuwe zaak dat er zeker een 12 tot 14 voltijdse arbeidskrachten moeten worden aangeworven in ploegverband, aangevuld met interim-krachten en flexi-jobbers om tijdens de hoogdagen van het seizoen de grote stroom van toeristen op te vangen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een nieuwe uitvalsbasis voor een wandeling door het 90 ha grote park

“De brasserie op Hof Ter Linden wordt uiteraard een belangrijke nieuwe ontmoetingsplaats voor onze Edegemnaren, maar ook voor de mensen van de regio en deze van ver daarbuiten. Ze kunnen hier genieten van ons grote park. We zijn blij dat Serge de uitbating op zich zal nemen. Hij voorziet ruime openingsuren en een locatie met informatie over het domein, de activiteiten die er zullen georganiseerd worden en toeristische info over de streek. Vanaf het voorjaar 2018 zal iedereen hier welkom zijn. Dit najaar starten we nog met de aanleg van de nieuwe parking met 80 plaatsen langs de kasteeldreef. We zullen alles in het werk stellen om daarmee klaar te zijn tegen de opening van de nieuwe brasserie” aldus burgemeester Koen Metsu (N-VA).

“We willen van het domein een trekpleister maken waar jong en oud kunnen genieten van de groene omgeving. In dit 90 ha grote park kan men wandelingen van 5 km maken. De uitbater is alvast breid om mee te werken aan onze eigen publieksactiviteiten zoals de Dag van het Park en samen te werken met lokale streekproducenten. Ik kijk alvast uit naar het moment waarop we op het terras kunnen zitten met een pannenkoek of een glas wijn” gaat schepen voor parken Goedele Van der Spiegel (Groen) verder.

De uitbater voorziet in een serieuze investering. Het nieuwbouwvolume achter het koetshuis zal door hem zelf gerealiseerd worden. De bouw ervan begint wellicht na de zomervakantie 2017.

Hof Ter Linden is een prachtig geheel van gebouwen, bossen en landbouwvelden vlak boven het gemeentecentrum van Edegem. Het maakt de groene verbinding met het domein van Fort 5. Dankzij de waardevolle fauna en flora, de open ruimte rond het kasteelpark en de mooie zichtassen heeft het een hoge belevingswaarde. De natuur zorgt ervoor dat het domein elk seizoen de moeite waard is om te bezoeken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
in dit gebouw komt de brasserie

Degelijke samenwerking tussen de partners

Tot een geschikte herbestemming van de koetshuizen en het kasteel komen is een boeiende uitdaging, die de partners in een nauwe samenwerking opnemen. De gemeente Edegem is bouwheer van de restauratiewerken en financiert samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en met subsidie vanuit Onroerend Erfgoed alle nodige werken om de koetshuizen, pleinen en de parking tegen begin volgend jaar klaar te hebben. Vanwege haar expertise vanuit heel wat andere dossiers, nam Kempens Landschap een onderhandelingspositie met de uitbaters in en stuurt ze ook de restauratie mee aan.

Kempens Landschap 2

Kempens Landschap is zeer tevreden met het eindresultaat. “Vanaf het eerste moment was er het vertrouwen dat Sege een gedegen kandidaat was. De gesprekken met hem verliepen steeds constructief. We hebben dan ook vertrouwen in de verdere samenwerking. Het contract dat de drie eigenaars met de uitbater hebben afgesloten is een handelshuur met een termijn van 15 jaar, dat tot drie keer verlengd kan worden met 9 jaar. We vinden het immers belangrijk om onze partners een solide toekomstperspectief te geven. Gelet op zijn grote investeringen betaalt Serge hiervoor tijdens de eerste 5 jaar 18.000 euro per jaar. Vanaf jaar 6 stijgt de prijs voor de brasserie en de conciërgewoning naar 30.000 euro per jaar, een marktconforme prijs” aldus gedeputeerde Inga Verhaert, co-voorzitter van Kempens Landschap.

logo provincie Antwerpen

“Bij Kempens Landschap zijn 65 van de 70 gemeenten in de provincie Antwerpen aangesloten als lid. De brasserie zal heel waarschijnlijk open gaan in maart 2018. Wij kijken alvast uit naar de openingsplechtigheid en naar de vele wandelaars en fietsers die er als dagjestoeristen zullen komen genieten aan de haard of in de tuin. Dat de brasserie in belangrijke mate zal bijdragen aan de bekendheid van Hof Ter Linden binnen onze provincie, staat buiten kijf. We verwelkomen u er dan ook graag begin volgend voorjaar om samen met ons de opening te vieren !” aldus gedeputeerde Peter Bellens (CD&V) en mede-beheerder van Kempens Landschap.

De toekomstige brasserie zal het hele jaar, zeven dagen op zeven, geopend zijn.

p1040604

Foto’s © Gazet van Hove.