IS EUROPA NOG VAN ONS ?

De auteurs willen met meer EU de Europese kloof dichten. Maar zorgt meer macht net niet voor meer wrevel bij de burger ?

door Sander Carollo – www.doorbraak.be .

‘Afbraakvoetbal is makkelijk. Maar je kan ook de mouwen opstropen en op zoek gaan naar remedies’, zo staat er nogal kort beschreven op de achterkant van het boek. Een verwijzing naar het voetbal, de favoriete sport van Ivo Belet, om politiek te beschrijven. En zo staat het boek vol holle zinnen en clichés.

Het is overigens niet duidelijk wat Ivo Belet (CD&V) en Esther de Lange (CDA), allebei van de Europese christendemocratische fractie, precies met hun zogenaamde kloof bedoelen. Het gaat vooral over vele kloven : ‘een generatie- en welvaartskloof’, ‘de kloof tussen heel lokale levens en steeds globaler wordende markten’, ‘de kloof tussen het afschaffen van grenzen en de roep om bescherming anderzijds’ … In die zin lijkt het boek eerder op een bundeling van hoofdstukken per thema dan dé oplossing voor dé kloof.

We krijgen dan ook een groot aantal maatregelen geserveerd : een energie-unie, een digitale markt, een Europees Marshallplan voor Afrika, een sluitende Europese grensbewaking, meer veiligheids- en defensiesamenwerking … (Waarom werden alle voorstellen niet overzichtelijk gebundeld ?) Belet en de Lange maken hierbij dan ook een grote denkfout. Namelijk dat als het beleid verbetert, de steun voor de EU zal toenemen. Maar wat goed beleid is voor de een is daarom nog niet goed voor de ander. In dat opzicht kan de EU natuurlijk nooit voor iedereen goed doen.

Hun openingszin ‘dit boek is een daad van verzet’ is ook te ambitieus verwoord. Het boek (240 pagina’s) telt elf relatief korte hoofdstukken, maar mist snedigheid. Ieder hoofdstuk heeft een te lange aanloop, vervolgens beschrijft een gecursiveerde tekst waarover het hoofdstuk precies gaat en dan begint het pas, maar Belet en de Lange draaien geregeld rond de pot. Er schuilt geen Willem Elsschot in Ivo Belet en haar Nederlandse collega.

Beide politici werkten mee aan het boek – dat veronderstel ik toch – maar het is overigens niet direct duidelijk van wie de anekdotes in de hoofdstukken precies komen. Ieder hoofdstuk eindigt ook met een in het vet gedrukte samenvatting. Maar om die goed te begrijpen moet je vaak het hoofdstuk nog eens opnieuw lezen. Neem nu een zin in het slot van het hoofdstuk ‘Wie niet groot is, moet slim zijn’ : ‘Onderwijs en innovatie moeten helpen om slimme oplossingen te bieden’. En : ’Deze kloof kan alleen overbrugd worden met slimme oplossingen’.

Cover

Ivo Belet, Esther De Lange, De kloof. Is Europa nog van ons ?, Uitgeverij Lannoo, 2017, 240 blz., 19.99 €, ISBN nummer : 9789401441766.
Foto’s (c) Gazet van Hove, cover : Ivo Belet.