Zaterdag 29 april – 13u00 – Raadzaal gemeentehuis (park Lint), Koning Albertstraat 41 – 2547 Lint

VC Tesla Lint viert officieel zijn vijftig jarig bestaan met de opening van hun interactief pop up museum ’50 tinten volleybal in Lint’

VC Tesla Lint viert het komend weekend zijn vijftigste verjaardag. De Antwerpse sportclub, met 25 teams in competitie en actief in Eerste Nationale België, heeft op het einde van vorig seizoen het feestjaar reeds op gang ‘geslagen’ met tal van creatieve initiatieven. Na het lanceren van hun foodtruckmobiel ‘De Cavaran’, het brouwen van hun eigen volleybalbier ‘De Smasher’ en het maken van een wervelende en wervende Oscar-dansclip, gaan ze in de raadzaal van de gemeente Lint een halve eeuw volleybalgeschiedenis tentoonstellen met een tweedaags pop up museum.

VC Tesla Lint heeft in 1967 het licht gezien. Onder impuls van Rudy Hellemans werd er in 1966 vanuit het bestuur van turnkring Olympos groen licht gegeven om enkele sportieve dames volleybaltrainingen te geven. Er werd op verschillende plaatsen buiten gevolleybald. De trainingen kregen meer vorm wanneer er een nieuw pleintje met verlichting aan de Lindelei (de straat achter de huidige sporthal De Witte Merel) werd aangelegd en er ook een handvol heren de volleybalmicrobe te pakken kregen. Een jaar later werd er met een vereniging gestart die bij gebrek aan sportinfrastructuur voor de wedstrijden naar de Arenahal in Deurne moest uitwijken : V.O.L. of voluit Volleybal Olympos Lint. De eerste cluboutfits bestonden uit witte shirts en rode broekjes. Onder grote belangstelling werd er buiten getraind op het volleybalplein aan de Lindelei. Als het koud was werd er eerst een partijtje handbal gespeeld en als er sneeuw op het terrein lag ging men bij de plaatselijke huisdokter enkele aftrekkers halen om de sneeuw te ruimen. Enkele jaren later begonnen de lokale verenigingen KLJ en KWB ook recreatief te volleyballen. Dit leidde in 1972 tot een fusie van één Lintse volleybalclub luisterend naar de naam Volley Lint, met marineblauw als clubkleur en parkzaal ‘Het Lindenhof’ als thuisbasis. In 1984 verhuisden de sportactiviteiten van Volley Lint grotendeels naar het nieuwe ontmoetingscentrum ‘De Witte Merel’. Een jaar later werd er gestart met een mannenteam in de laagste reeksen van de Vlaamse Volleybal Bond. Twee jaar later startte er een VVB-damesteam. 2003 stond integraal in het teken van de schreeuw om extra sportinfrastructuur, wat resulteerde in een nooit geziene Full Monty Show van goed 30 schaars geklede tot en met naakt dansende volleyballers en dit voor 800 uitzinnige vrouwen. Het jaar nadien werd bij gebrek aan kleurkeuze het marineblauw vervangen door zwart en rode clubkleuren. In 2012 kende de club een commerciële naamsverandering. Een hoofdsponsor werd opgenomen in de clubnaam : VC Tesla Lint. En vandaag is het eerste herenteam een vaste waarde in Eerste Nationale België en zijn het eerste en tweede damesteam dit seizoen kampioen in respectievelijk Tweede Divisie Vlaanderen en Derde Provinciale Antwerpen.

De bruisende levenswandel van deze sportclub kan je zaterdag 29 en zondag 30 april interactief ontdekken in een creatief geïnspireerd pop up museum. Naast heel wat uitgeselecteerd foto- en videomateriaal kan je zelf ook op zoek gaan naar tal van anekdotes, sportieve mijlpalen en spraakmakende gebeurtenissen. Er is ook een babbelbox voorzien waar de bezoeker zijn ‘moment de gloire’ bij zijn (Lintse) volleybalclub gedurende zandlopertijd kan vereeuwigen.

Speciaal ontworpen voor deze jubileumviering kan je ook een gloednieuw volleybal-gezelschapsspel.

Tot slot wordt er als kers op de taart een retromatch gespeeld door volleybalhelden van het eerste uur (1967) naar aloude spelregels en dito grijs getinte volleybal …

Verdere info bij : Walter Laurent, Voorzitter VC Tesla Lint, tel. 0496 / 23 25 54 – walter.laurent1@telenet.be .