Waarheen in Hove eind april 2017 ?

Vrijdag 21 april – zondag 30 april 2017

4 x 50 jaar verenigingsleven en cultuur in Hove

De Gemeentelijke Kunstacademie, Damesvereniging Hove, deHOVEnaar en Verzamelaarsclub HOFILA bestaan vijftig jaar en dat wordt uiteraard (samen) gevierd met een overzichtstentoonstelling van hun activiteiten.

Openingsuren en feestelijke opening

Dagelijks kan je in Het Kostershuisje en De Markgraaf terecht. Een must en/of buitenkans voor iedere Hovenaar. Napraten kan ter plaatse bij iets lekkers. Openingsuren : van 22 tot 30 april : zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur, maandag en donderdag van 18.00 tot 21.00 uur, dinsdag en woensdag van 14.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Gratis toegang. Op vrijdag 21 april is er om 20.00 uur in Da Capo een feestelijke opening met Stijn Verrept, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, muzikaal duo Manus en Literatuurkring De Statiepoweten.

Hofila 45 jaar jong

Verzamelaarsclub HOFILA

In 1967 werd de Verzamelaarsclub HOFILA gesticht door drie postzegelliefhebbers. Omdat Hove steeds de basis van de club zou zijn en de filatelie het hoofddoel, werd de samengestelde naam HOFILA gekozen. De club breidde succesvol uit en in de voorbije jaren waren meer dan zeshonderd verzamelaars lid van HOFILA. Dan werd het ook duidelijk dat niet alleen de filatelie, maar ook andere verzamelingen aan bod zouden komen. Er zijn nu nog steeds bijna zestig leden en tijdens de maandelijkse vergaderingen komen deze verzamelaars samen in een gezellige en gemoedelijke sfeer om te werken aan hun hobby en informatie uit te wisselen. HOFILA neemt dan ook deel aan de viering met een dertigtal leden die een deeltje van hun verzameling aan het publiek voorstellen. Natuurlijk gaat het over de klassieke verzamelingen: postzegels, briefkaarten, lucifersdoosjes, telefoonkaarten en oude boeken, maar ook over onverwachte hobby’s: schelpen, numisletters, (volle) likeurflesjes, olifantjes en ook het verzamelen van documentatie komt aan bod: over windmolens, familieregisters van Hove,…

dehovenaar logo

deHOVEnaar

Een terugblik op vijftig jaar deHOVEnaar en die periode confronteert ons met de vaststelling dat het wereldbeeld grondiger verandert dan het mensbeeld. Het is niet de bedoeling van de vereniging om van al deze fenomenen een grondige (saaie) analyse te maken, maar gewoon via een aantal markante ‘flash-backs‘ een retrobeeld te schetsen van een halve eeuw dorpsleven, aan de hand van feiten en figuren die voor velen onder ons nog herkenbaar zijn. Een werkgroep van deHOVEnaar beschikt en waakt over de praktisch volledige picturale nalatenschap, met de allures van een echt museum, van hun betreurde vriend en medewerker, de geniale schilder-tekenaar-cartoonist Rik Blomme. Doelstellingen van deHOVEnaar: communicatie in de ruimste zin van het woord, samenwerking met andere culturele verenigingen, zoveel mogelijk Hovenaars betrekken bij het rijke sociale, culturele en artistieke gebeuren en de culturele nalatenschap van BH’s (Bekende Hovenaars) actueel en in ere houden. De tentoonstelling in De Markgraaf zal een unieke gelegenheid zijn om kennis te maken met deHOVEnaar, zijn medewerkers en doelstellingen.

Kunstkring De Geelhand

Ook werken van Bastien Burm worden er tentoongesteld. Bastien (20) is een Hovenaar met een motorische beperking met talent voor fotografie en grafisch werk. Hij volgde Grafische en Digitale Media aan de  Artesis Plantijn Hogeschool, Grafische Vormgeving aan het CVO Berchem en de Kunstacademie Kontich. Hij behaalde ook een diploma Bedrijfsbeheer. Bastien Burm stelde zijn werk ook al tentoon in de Kaleidoscoop (Mortsel). Jubilerende vereniging deHOVEnaar nodigt hem uit om ook in zijn eigen dorp een aantal kunstwerken te tonen. Breng daarvoor een bezoek aan het Kostershuisje en zaal Frans Lambrechts (De Markgraaf). De Statiepoweten schreven teksten bij zijn werk en zorgden ervoor dat het thema van Erfgoeddag, ‘Zorg’, ook aan bod komt.

De Markgraaf

Gemeentelijke Kunstacademie

Tijdens de jubileumweek maakt de Gemeentelijke Kunstacademie de brug tussen het verleden, het heden en de toekomst. Kunst, kunstbeleving en kunstappreciatie staan immers niet stil. De kunstacademie heeft een hele weg afgelegd van ‘Teken- en boetseerschool’ over ‘Gemeentelijk Atelier voor Plastische en Toegepaste Kunst (GAPTK)’  tot ‘de Gemeentelijke Kunstacademie’ van vandaag. Oud-leerlingen die graag nog eens willen terugkijken op hun tijd in de academie kunnen dat via archiefmateriaal en -objecten. Wil je weten hoe ze er vandaag werken? Breng dan een bezoekje aan de ateliers. In de jeugdateliers kan je werk zien van de kunstenaars van de toekomst. Een aantal van de jongeren specialiseren zich in digitale technieken en ook de fotografen hebben de blik op de toekomst gericht. Daarnaast kan je ook zien hoe hedendaagse vormgeving en traditionele technieken in de richting textiel en keramiek mooi samenvallen. Een degelijke opleiding schilderkunst, tekenkunst en driedimensionale kunst kan je ook in de open ateliers bezoeken. Op alle schermen van De Markgraaf zal je ook een overzicht in beeld krijgen van de academie vroeger, nu en in de toekomst.

Damesvereniging

Wat ooit begon als een gezellig thee-uurtje van enkele dames met belangstelling voor naaiwerk is vijftig jaar later uitgegroeid tot een heuse en enthousiaste, naarstig werkende damesvereniging voor jong en oud. Dankzij de constante interesse voor de evolutie van alle mode- en designverschijnselen, alsook met de professionele hulp vanuit de Antwerpse modewereld, werken zij de meest diverse projecten uit op het gebied van kleding, accessoires, huislinnen en binnenhuisdecoratie. Ook volgen zij de laatste snufjes in de evolutie van techniek en machines op de voet. Om hun creativiteit aan te scherpen organiseren zij regelmatig bezoeken aan modemusea, stoffenspektakels en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De tentoonstelling in De Markgraaf zal dan ook een gepast overzicht bieden van de vele realisaties door de jaren heen.

Meer info tel. 03 / 460 33 12, e-mail : cultuur@hove.be .

 

Zaterdag 22 april 2017

Bezoek Train World Museum en stadhuis Schaarbeek

Programma zaterdag 22 april : 10.01 uur : vertrek met de trein in Hove, aankomst in Schaarbeek om 10.38 uur, 11.00 uur : aanvang gegidste rondleiding Train World Museum, 13.30 uur : korte lunch in de brasserie van het museum, 14.50 uur : met tram 92 naar de Haachtsesteenweg, halte Sint-Servaaskerk, 15.30 uur : geleid bezoek aan het Autrique-Huis (palimpsestproject van François Schuiten en Benoît Peeters : Het Imaginaire Huis, de enige overgebleven getuigenis van de architect Victor Horta op het Schaarbeekse grondgebied), 16.30 uur : einde bezoek.

Aantal deelnemers : 20, dus enkel voor snelle beslissers. Leden betalen 52 EUR, niet-leden 57 EUR (trein- en tramtickets, alle inkomtickets, lunch en gidsen; dranken niet inbegrepen). Lunch te kiezen uit Gentse waterzooi van kip, stoverij met frieten of steak tartaar met frieten.

Gelieve uiterlijk op 14 april je deelname te bevestigen bij Lieve Duffeler, tel. 0477 / 41 79 29 of e-mail : lieve.duffeler@skynet.be, met opgave van je lunchkeuze. De inschrijving is definitief na ontvangst van de betaling op rekening BE96 9794 2476 3005 met vermelding ‘Schaarbeek’ en het aantal personen.

Davidsfonds

Familiefeest en opendeurdag kleuterschool Regina Pacis

Naar goede gewoonte houden ze op die dag het jaarlijks familiefeest. Je zal niet enkel vergast worden op een optreden van de kleuters, er is ook heel wat randanimatie voorzien voor groot en klein. Ook de innerlijke mens kan worden versterkt met de nodige hapjes en drankjes. Bovendien wordt de gelegenheid geboden om kennis te maken met de school. Verschillende klasjes worden opengesteld van 15.30 tot 17.30 uur, met mogelijkheid tot inschrijven. Wens je meer info, dan kan je terecht bij de directies : kleuterschool : Roosje Verbist, tel. 03 / 455 03 55, lagere school : Ann Van Doorslaer, tel. 03 / 454 19 90, secundair : Sven Geysemans, tel. 03 / 455 68 58.

Meer info www.regpacho.be .

veel volk

 

Paasfeest Samana

10.30 uur : deuren open, 11.00 uur : viering en herdenking van de overledenen, 12.30 uur : aanvang van het paasmenu, 14.15 uur : animatie, 16.30 uur : vieruurtje. Prinsenhof, Kapelstraat 19 Hove. Meer info tel. 03 / 288 58 19.

 

Maandag 24 april 2017

Fietsen

13.30u. Samenkomst D.C. “Ten Hove”, René Verbeecklaan 3 in Hove. Org. OKRA-Hove, info tel. 03 / 455.35.68.

VAB fietsbijstand

Dinsdag 25 april 2017

Yogales

Tijdens deze wekelijkse lessen staat het actief vormgeven van de oefeningen en het ontwikkelen van een esthetisch en gezond bewegingsleven centraal. De oefeningen worden opgebouwd vanuit logische gedachten en voorstellingen zodat men niet alleen fysiek maar ook mentaal scheppend bezig is. Naast het algemeen positief gezondheidsbevorderend effect werkt net het bewust actief in relatie treden met de oefeningen, het ontwikkelen van nieuwe waarnemingen, voorstellingen en gewaarwordingen zeer heilzaam en opbouwend op het lichaam, het zenuwstelsel en de levenskrachten. Vanuit de zienswijze van ‘de nieuwe yogawil’, ontwikkeld door Heinz Grill, worden in de yogalessen ook de innerlijke samenhangen en logica van het leven verkend vanuit het idee dat de mens een zelfsturend wezen is met een ‘ik’ dat zich kan ontwikkelen en vat kan hebben op de verschillende aspecten van het leven. De mens als een sociaal wezen dat in relatie treedt en niet alleen leeft vanuit de eigen wereld en beroersels. De oefeningen werken zeer bevorderlijk op de rug, de ademhaling en het zenuwstelsel. Ze verhogen het oprichtingsvermogen, de flexibiliteit en stabiliteit van de wervelzuil, de adem wordt vrijer, het zenuwstelsel wordt gesterkt en komt tot een heilzame ordening en rust.

Elke dinsdag (uitgezonderd in schoolvakanties) van 20.00 tot 21.30 uur. Kostprijs : 38 EUR voor een zesbeurtenkaart (36 EUR bij aankoop tijdens de gratis proefles op 18 april). Les op 18 en 25 april in de turnzaal van Urania (Jozef Mattheessensstraat 60 Hove). Meer info tel. 0477 / 24 48 76, e-mail : carina.vanespen@skynet.be .

 

Sint Laurentiuskerk Hove

Woensdag 26 april 2017

Steven Vanackere over christendom en politiek

Is politiek vandaag nog verbonden met ideologie en levensbeschouwing ? Verschillen politieke partijen levensbeschouwelijk nog echt van elkaar of hebben ze allemaal de dominantie van het neoliberale denken aanvaard ? Wat betekent de S nog in sp.a en de C in CD&V ? Mag de persoonlijke levensbeschouwelijke voorkeur van de politicus binnen en buiten zijn partij nog een rol spelen ? En mag de christelijke overtuiging nog aan bod komen in een wereld waarin zich profileren als christen of katholiek zeker niet meer ‘sexy’ is ?

Op 26 april spreekt oud-minister en huidig CD&V-senator Steven Vanackere in de Sint-Laurentiuskerk in Hove over dit onderwerp. Eerder schreef hij daarover een boek, ‘De eerste steen – Zeven hoofdzonden in politiek en samenleving’, waarin hij een pleidooi houdt voor een “politiek die zich minder bekommert om de schijn dan om het zijn”. De spreekbeurt begint om 20.00 uur en daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

cd&v

 

Zaterdag 29 april 2017

Lentebloesemwandeling met vriendenbarbecue

29 april wordt een uitzonderlijke wandeldag. Misschien omwille van het mooie wandelweer, maar zeker door de prachtige omgeving van het idyllische Grootloon en de feestelijke barbecue. De wandeling loopt net op de grens tussen vochtig en droog Haspengouw, het gebied van beekdalen, bossen en glooiend open terrein met holle wegen. Maar het meest in het oog springen natuurlijk de boomgaarden die zich met hun bloesems op dat ogenblik net in volle feestkleren hebben gehesen. Klinkt aantrekkelijk ? Ze vertrekken om 8.30 uur aan de parking van de sporthal in Hove. Kosten delend meerijden is nog nooit een probleem geweest. In Borgloon treffen ze elkaar omstreeks 10.00 uur voor een koffie. Om 10.30 uur start de eerste wandeling van een uurtje naar de barbecueplaats naast de oude heirweg, de Romeinse Kassei. Na de maaltijd wandelen ze in twee uur terug naar Borgloon. Inschrijven doe je door 15 EUR per persoon over te schrijven op rekening BE07 7895 5113 9466 met vermelding ‘Bloesemwandeling’ en het aantal personen en dit ten laatste op 20 april.

Verantwoordelijke : Mark Goris, e-mail : mark.goris.hove@scarlet.be .

P1030241

Foto’s © Gazet van Hove.