Telefoontje met de vraag om uw digipass te gebruiken ? Doe het niet !

Oplichters proberen alsmaar vaker geheime bankcodes te ontfutselen door mensen op te bellen met de vraag om de digipass te gebruiken, het apparaatje dat gebruikt wordt om aan internetbankieren te doen. De federale politie waarschuwt uitdrukkelijk voor deze nieuwe vorm van oplichting.

De oplichters doen zich voor als medewerkers van een overheidsdienst, zoals bijvoorbeeld de belastingdienst, en maken hun slachtoffers wijs dat ze een groot bedrag terugbetaald zullen krijgen op hun bankrekening.

De beller beweert dat een collega later contact zal opnemen voor meer details, wat doorgaans vrij snel gebeurt. Die handlanger tracht vervolgens de bankgegevens van het slachtoffer te ontfutselen door hem te vragen om de digipass te gebruiken en de verschillende codes aan hem door te geven. Op die manier kunnen de daders verschillende geldtransacties doen op de bankrekeningen van het slachtoffer, die al snel geld van zijn rekening ziet verdwijnen, zo waarschuwen onze lokale politiezones HEKLA en Minos.

De politie roept de mensen op om op geen enkele manier de gegevens van hun digipass of andere bankgegevens aan onbekenden door te geven. Wie slachtoffer wordt van gelijkaardige feiten, kan aangifte doen bij de lokale politie. Voor onze HEKLA zone is dat op het telnr. 03 / 444.00.00. en voor de politiezone Minos is dat op het nummer 03 / 451.98.98.

Radio Frekwent FM 105.1 – de vrije radio van de Antwerpse Zuidrand

p1040684

Foto’s (c) Gazet van Hove.