Chris Janssens eist intrekking erkenning en sluiting van Diyanetmoskeeën

Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens uit het Vlaams Parlement ontving de twee rapporten van de Staatsveiligheid met betrekking tot het Turkse Diyanet. De nota’s bewijzen voor hem wat het Vlaams Belang al vele jaren zegt : Diyanet is een instrument van het Turkse regime in ons land en een verlengstuk van de Turkse fundamentalistische AK-partij van Erdogan. De Staatsveiligheid bevestigt ook dat Diyanet bijdraagt aan de polarisering van de Turkse gemeenschap in ons land en aan de verspreiding van AKP-propaganda. Ook is voor de Staatsveiligheid bewezen dat Diyanet betrokken is bij het verzamelen van informatie over de Turkse Gülen-beweging.
Turkije moet zich niet bemoeien met onze culturele waarden en normen
Turkije moet geen interne problemen naar hier importeren

Voor Chris Janssens is de aankondiging door bevoegd minister Homans dat ze de erkenning van de Fatih-moskee uit Beringen zal intrekken allerminst voldoende. Chris Janssens : “Minister Homans trekt de erkenning in van één Diyanetmoskee als politieke stunt, terwijl ze alle instrumenten in handen heeft om de erkenning van álle 13 Diyanetmoskeeën in te trekken en daarmee ook een einde te maken aan hun subsidiëring. De rapporten tonen immers zwart op wit aan dat deze door het Turkse regime gecontroleerde moskeeën de integratie tegenwerken en zelfs de polarisering in de hand werken. Eén van de erkenningsvoorwaarden is nochtans dat moskeeën moeten bijdragen aan de integratie. Deze voorwaarde wordt duidelijk niet nageleefd en dus had minister Homans al lang moeten optreden.” 

Geld euro's

De VB-fractievoorzitter verwijt Liesbeth Homans een totaal gebrek aan daadkracht : “De minister heeft het Diyanetrapport al sinds 17 januari ter beschikking maar heeft al die tijd verzuimd om kordaat te handelen en de enig mogelijke conclusie te trekken : de erkenning van alle Diyanetmoskeeën intrekken. Homans is door haar tamme houding meer minister van Turkse inmenging dan minister van Integratie. Wie dacht dat de ‘kracht van verandering’ schoon schip zou maken met het lakse integratie- en moskeebeleid, komt bedrogen uit. Erdogan lacht in zijn vuistje met het wanbeleid van een dergelijke minister.”

Het Vlaams Belang is van oordeel dat de maatregelen tegen Diyanet ook niet beperkt mogen blijven tot een intrekking van de erkenning. Chris Janssens : “Wanneer Vlaanderen de subsidies intrekt, zal de Turkse overheid allicht snel zelf met meer geld over de brug komen. De 73 Diyanetmoskeeën in ons land die onder totale controle staan van Erdogan vormen niet alleen een integratie-, maar ook een fundamenteel veiligheidsprobleem. Deze Turkse staatsmoskeeën zijn duidelijk niet enkel gebedshuizen maar ook voorposten van het mensenrechten-vijandige Erdogan-regime en als dusdanig staatsgevaarlijk. De federale regering moet dan ook snel het initiatief nemen om de Diyanetmoskeeën te sluiten.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.