Maandag 27 maart 2017

ARRO : voordracht bestuurder

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om de voordracht van een mandaat als bestuurder in de raad van bestuur van ARRO goed te keuren. ARRO is de opvolger van de Nationale Land Maatschappij (NLM).

De gemeente Hove is lid van de Sociale- Bouw en Kredietmaatschappij ARRO Antwerpen en heeft een mandaat in de raad van bestuur ervan dat wordt uitgeoefend door Arnold Herrebout. Het mandaat van de gemeente loopt nog tot de algemene vergadering van 13 juni 2017. ARRO vraagt of de gemeente zich al dan niet opnieuw kandidaat stelt voor een mandaat van zes jaar in de raad van bestuur, met vermelding van de vertegenwoordiger die de gemeente daarvoor aanduidt. Voorstel : Arnold Herrebout (N-VA). Groen-links gemeenteraadslid Diederik Vandendriessche vroeg zich af “wat de rol is van Hove in deze vereniging ? Wat zijn de activiteiten in Hove ? Zijn we enkel nog lid van de Algemene vergadering ? Hebben we nog interesse in de Raad van Beheer ?” Gemeenteraadslid en gewezen schepen Arnold Herrebout antwoordde : “Er is een evolutie geweest. Eerst was er het bindend sociaal objectief. Hove heeft nood aan betaalbare woningen voor jonge gezinnen. De zone Coveliersstraat zuid is aan de orde geweest. Dit is nooit verder dan de vraagstelling gekomen. De klemtoon van de overheid ligt nu op sociale huurwoningen. In het verslag staan er een aantal schoonheidsfoutjes dat er nog 10 kavels in Hove zijn voor sociale woningen. Er zijn vandaag geen concrete projecten in Hove. Dit is het probleem van de onduidelijkheid van het beleid zelf.” Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) vulde aan : “Wat vandaag niet is, kan morgen wel zijn. Koopwoningen zijn een problematiek in Hove. We zullen ons eens beraden. Nadien kunnen we nog ons standpunt bepalen voor intergemeentelijke samenwerking. Ik stel voor dat we het nu goedkeuren, nadien kunnen we het eventueel nog wijzigen.” Aldus geschiedde met unanimiteit.

P1040294
Lege Veldkant zuid : komt hier een verkaveling ?

Ontvangsten bijdrage in de onkosten vrije leerlingen in de Gemeentelijke Kunstacademie van Hove

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om goedkeuring te geven tot het innen van een onkosten-vergoeding door vrije leerlingen.

De inschrijvingsgelden van de Gemeentelijke Kunstacademie worden jaarlijks door het ministerie van Onderwijs bepaald. Leerlingen moeten vóór 30 september inschrijven en vóór 31 oktober betalen. In november worden de ontvangen inschrijvingsgelden doorgestort aan het ministerie. In het verleden werden af en toe vrije leerlingen (leerlingen die na de inschrijvingsperiode instromen) toegestaan in de Gemeentelijke Kunstacademie. Zij betaalden geen inschrijvingsgeld, maar een bijdrage in de onkosten. Vrije leerlingen uit de lagere graad komen het volgend schooljaar vaak terug.

Voorstel : vanaf 1 februari 2017 wordt aan vrije leerlingen een bijdrage gevraagd die twee derde van het inschrijvingsgeld van het lopend schooljaar bedraagt. Vrije leerlingen worden pas vanaf januari toegestaan. De directie beslist over het al dan niet toestaan van vrije leerlingen.

Gemeenteraadslid Anne Van Put (HB) stelde : “Dit uitvoeren met terugwerkende kracht ? De mensen zijn niet geïnformeerd !” Schepen van wonen Gerda Lambrecht (N-VA) antwoordde : “We zullen dit navragen over dit dossier. Het werd door een ambtenaar opgesteld.”

De Markgraaf Hove

GEVAPV JOC Hove : algemene vergadering 5 april 2017

Aan de gemeenteraad werd gevraagd kennis te nemen van de agenda van de algemene vergadering van JOC Hove vzw en instructies te geven aan de gemeentelijke vertegenwoordiger in de vergadering.

De algemene vergadering van het Gemeentelijk Extern Verzelfstandigd Agentschap in Privaatrechtelijk Vorm (GEVAPV) Jeugdontmoetingscentrum (JOC) Hove vzw zal plaatsvinden op woensdag 5 april 2017. De agenda van de vergadering werd vastgelegd door de raad van bestuur van JOC Hove vzw en bevat de volgende punten : jaarrekening 2016 (goedkeuring) en statutaire aangelegenheden (ontslag en aanstelling vertegenwoordigers jongerenwerking).

Uit de rekening 2016 :

– exploitatie- en beheerskosten : 84.811,94 EUR;

– inkomsten exploitatie : 92.202,21 EUR;

– investeringen (opmaak geluidsplan, aankoop ICT, inrichtingsmaterialen en audiovisueel materiaal) : 5.938,32 EUR.

Eénparig goedgekeurd.

JOC

Subsidiereglement renovatieaudit

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om het voorgestelde subsidiereglement rond renovatieaudits goed te keuren.

Op 7 december 2011 besliste het schepencollege om deel te nemen aan de provinciale campagne

Klimaatneutrale Organisatie 2020. Dit engagement betekent dat de gemeente de eigen CO2-uitstoot zoveel als mogelijk tracht te verminderen. De resterende uitstoot wordt gecompenseerd via klimaat-groene – en/of financiële ondersteuning van klimaatprojecten. Op 23 maart 2015 werd ook beslist om deel te nemen aan het Burgemeester-convenant met als doel de CO2-uitstoot op het volledige grondgebied te verminderen met 20 procent ten opzichte van 2011.

IGEAN nieuw logo

IGEAN ondersteunt de gemeente bij het klimaatbeleid en werkt concrete acties uit. In het kader van de actie ‘renovatieaudits’ heeft IGEAN een overheidsopdracht georganiseerd voor het uitvoeren van renovatieaudits in particuliere woningen. Inwoners kunnen een kwaliteitsvolle renovatieaudit laten uitvoeren aan de kostprijs van 450 EUR (exclusief btw). Om inwoners extra te stimuleren tot het laten uitvoeren van een renovatieaudit werd een voorstel voor een subsidiereglement (dat van 1 april 2017 tot en met 31 december 2019 geldig is) opgemaakt. De subsidie bedraagt 50 procent van de kostprijs, dus 225 EUR.

Geld euro's

Groen-links gemeenteraadslid Hilde Van Driessche (HB) had enkele vragen : “Wat met de kansarme kwetsbare groepen ? Energiemoeiers doen gratis energiescans. Komt er een vervolg op de energieborrel in de Vredewijk van de herfst 2016 ? Wanneer ? Komen andere wijken ook aan bod ? Is er iets gedaan met de energielening van Igean ? Er zijn in Hove nogal wat mensen met budgetmeters.” Schepen voor milieu Bart Van Couwenbergh (N-VA) antwoordde : “U kan alle vragen doormailen. Op de volgende vergadering zullen we een antwoord geven. Op 8 mei is er een infoavond over een renovatieaudit in CC De Markgraaf. Er is een nieuwe minister aangesteld, Bart Tommelein. Voor de vakantie zal hierover nog enige communicatie volgen.”

 

Foto’s (c) Reporters & Gazet van Hove.