Gemeenteraadsleden krijgen andere zitplaats in raadszaal

Hove

De jongste Hovese gemeenteraad ging van start met een vernieuwing : de raadsleden zetelen niet meer in een U-vorm in de zaal maar allen aan één lange grote tafel horizontaal in de raadszaal geïnstalleerd. Men zit vlak over elkaar, terwijl ze voorheen aan één zijde van een tafel zaten. Men had vroeger ook meer plaats om zijn documenten uit te stallen en de concurrentie kon de teksten en documenten niet meelezen. Nu heeft men permanent oogcontact men zijn/haar overbuur en politieke concurrent.

p1040771

Bij het begin van de zitting vroeg het groen-linkse raadslid Anne Van Put “of deze opstelling éénmalig was, want dit is de slechts mogelijke opstelling om efficiënt te vergaderen ?”. Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) antwoordde : “We spelden al even met dit idee. De vorige opstelling was wat afstandelijker. Technisch hadden we twee man nodig die een halve dag op voorhand heel de raadszaal moesten klaarzetten, de micro’s aansluiten, de tafellakens opdekken, enz… Nu bezuinigen we op de inzet van deze mensen. Wat is haalbaar ? We zullen het onderzoeken en aan u allen voorleggen. Het is een trendbreuk”. De groen-linkse interpellante vroeg om ‘eventueel een andere vergaderzaal te zoeken ?’ Volgens de burgemeester is dit ook een trendbreuk, “we staan open voor alle voorstellen”. 

p1040772

Raadslid Filip Lecoutre (CD&V) vroeg om “de raadsleden van de meerderheid langs de ene zijde te laten plaatsnemen en deze van de oppositie aan de andere zijde”, dan kunnen ze stemmen met zitten en opstaan zoals in het Engels parlement.

p1040773

De pers neemt in de nieuwe opstelling plaats in de zijvleugel naast de geharnaste ridder, het publiek blijft op dezelfde plaats zitten zoals voorheen, bij het binnenkomen van de zaal, naast de middengang van het kasteelgebouw. Er zaten tijdens deze eerste zitting nieuwe opstelling maar vijf toeschouwers in de publiekstribune.

Gemeenteraad Hove
zo was het vroeger …

Foto’s (c) Gazet van Hove.